Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Refresher News Slovensko
Otvoriť v aplikácii RNews
Stiahnuť
X
TASR
26. februára 2024, 19:01
Čas čítania 0:42

Lavína v Kirgizsku zabila Slováka. Lyžovalo sa tam až 23 turistov z našej krajiny aj Česka

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

V Kirgizsku zahynul pri páde lavíny jeden Slovák a traja Česi.

Pri páde lavíny na severovýchode Kirgizska v nedeľu zahynuli traja českí lyžiari a jeden Slovák. Správu potvrdili české a slovenské ministerstvá zahraničných vecí. Súčasťou výpravy boli podľa kirgizských úradov českí a slovenskí turisti. 

Ministerstvo zahraničných vecí sa k prípadu nebude bližšie vyjadrovať z dôvodu ochrany osobných údajov a absencie súhlasu dotknutých osôb. 

„Rezort diplomacie bol informovaný o úmrtí občana Slovenskej republiky v Kirgizsku. Naše veľvyslanectvo v Astane prípad intenzívne sleduje a v rámci svojich kompetencií poskytuje potrebnú konzulárnu asistenciu,“ skonštatoval rezort zahraničia.

Správu potvrdilo aj české ministerstvo zahraničia

„Môžeme potvrdiť, že na hraniciach Kirgizska a Kazachstanu zomreli traja českí občania po zosuve lavíny. Naši diplomati v Astane sú v kontakte s miestnymi úradmi a cestovnou kanceláriou,“ uviedla Mariana Wernerová z komunikačného oddelenia českej diplomacie. Rodiny obetí by mala kontaktovať cestovná agentúra.

K nešťastiu došlo na severovýchode krajiny v oblasti jazera Issyk-Kuľ blízko hraníc s Kazachstanom a Čínou. Začiatkom februára tam za podobných okolností zomrel francúzsky turista. „Lavína sa spustila, keď sa tam lyžovalo 23 turistov z Česka a Slovenska,“ uviedla štátna tlačová agentúra Kabar s odvolaním sa na záchranné zložky.

Ilustračný obrázok.
Ilustračný obrázok. Zdroj: Unsplash/Krzysztof Kowalik
Domov
Zdieľať
Diskusia