Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
28. februára 2024, 9:10
Čas čítania 0:42

Definitívny koniec zimy? Slovensko zasiahli extrémne teploty. Na východe padol až 35-ročný rekord

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Teplé počasie môžeme očakávať aj v najbližších dňoch.

Na dolnom Zemplíne, konkrétne v obci Veľké Trakany, namerali v utorok 19,4 stupňa Celzia. „Podľa operatívnych údajov ide o najvyššiu teplotu vzduchu nameranú počas zimy na východe Slovenska,“ informuje na sociálnej sieti Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ).

35-ročný rekord

„Doterajší maximálny teplotný rekord 19,2 stupňa Celzia namerali v roku 1990 na stanici Švedlár,“ dodali meteorológovia. Takisto oznámili, že počas utorka zaznamenali minimálne 19 stupňov Celzia na šiestich staniciach na východnom Slovensku.


Pokračujúci prílev veľmi teplého vzduchu pomohol prekonať i ďalšie rekordy, napríklad na letisku v Košiciach. „Doteraz najvyššia teplota zimy tam mala hodnotu 16,4 stupňa Celzia z roku 1990 a dnes tam bolo podľa operatívnych údajov až 18,1. Rekordy zimy padli aj v Tisinci, Kamenici nad Cirochou a Milhostove,“ dodal SHMÚ.

Teplé dni nekončia

Pripomenul, že teplé počasie možno očakávať aj v najbližších dňoch. „Vo štvrtok 29. februára dokonca nie je vylúčené ani maximum teploty nad 20 stupňov Celzia, čím by bol ohrozený aj absolútny rekord zimy, a to 20,6 stupňa Celzia, nameraný v Žihárci a Hurbanove na konci februára 2019 a v Hurbanove aj na konci februára 2021.“

mapa, počasie
Zdroj: SHMÚ.sk
Domov
Zdieľať
Diskusia