Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Refresher News Slovensko
Otvoriť v aplikácii RNews
Stiahnuť
X
Radka Klučárová
28. februára 2024, 11:19
Čas čítania 1:42

RTVS je bulvárna a neobjektívna, kritizuje Šimkovičová. Ministerka naznačuje veľké zmeny v riadení

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Ministerke prekáža aj to, že práva na majstrovstvá sveta v hokeji získala komerčná televízia.

Ministerka kultúry Martina Šimkovičová otvorene kritizuje RTVS. Podľa jej slov si dlhodobo neplní funkciu verejnoprávneho média, v spravodajstve často skĺza do bulváru a naznačila, že rezort plánuje rozsiahle zmeny.

Rezort kultúry zverejnil video na Instagrame krátko po tom, ako poslanec Ľuboš Blaha (Smer-SSD) zaútočil na novinárky RTVS. Michala Havrana ml., Martu Jančkárovú, ale aj Veroniku Cifrovú Ostrihoňovú označil za novinársku žumpu.

Poznamenal, že ak bude Jančkárová moderovať nedeľné debaty RTVS, tak ich odmieta pozerať. „Kým sa nezmení vedenie RTVS, táto televízia si zaslúži celospoločenský bojkot,“ spomenul Blaha. „To, čo predvádza RTVS, všetka tá vojnová propaganda, trápna rusofóbia, podpora opozičných straníckych mítingov, útoky na Smer – to všetko nabralo také extrémne rozmery, že už viac nemôžeme mlčať,“ napísal v statuse.

Generálny riaditeľ RTVS očakáva výmenu manažmentu

Na tieto slová reagoval aj generálny riaditeľ RTVS Ľuboš Machaj, ktorý sa novinárov zastal. „RTVS dlhodobo čelí útokom, ktorých cieľom je spochybniť objektivitu a verejnoprávnosť inštitúcie a pripraviť tak pôdu na výmenu manažmentu a zmenu zákona o RTVS,“ uviedol. Tvrdenia Šimkovičovej naznačujú, že by Machaj skutočne mohol prísť o riaditeľskú stoličku.

7. apríla 2024, 6:22 Čas čítania 10:56 PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024: Pellegrini útočil v prvej debate na Matoviča aj Korčoka. Hlas možno v budúcnosti pohltí Smer, dodal PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024: Pellegrini útočil v prvej debate na Matoviča aj Korčoka. Hlas možno v budúcnosti pohltí Smer, dodal

Podľa slov Šimkovičovej na ministerstvo prichádzajú stovky sťažností zo strany verejnosti, ktorá žiada zakročiť. „V prvom rade vás ubezpečujem, že to, čo sa deje v RTVS, vnímam rovnako ako vy. Treba si však otvorene povedať, že RTVS si už dlhší čas neplní svoju verejnoprávnu funkciu. Nie je nestannou inštitúciou, ktorá prináša divákom a poslucháčom objektívne a vyvážené informácie,“ povedala vo videu. 

RTVS prišla o atraktívny prenos zápasov MS v hokeji 

„Považujem za alarmujúce, že RTVS má takmer nulovú vlastnú slovenskú tvorbu, ale na predražené licencované zahraničné programy vedenie peniaze vždy nájde. Už len čerešničkou na torte je, že chybou súčasného vedenia prišiel RTVS o vysielacie práva na majstrovstvá sveta v ľadovom hokeji. Získala ich komerčná televízia,“ uviedla pobúrená ministerka. 

Šimkovičová tvrdí, že si RTVS neplní zákonnú povinnosť vyplývajúcu zo štatútu verejnoprávnosti. „Po tom, ako prišla o väčšinu vysielacích práv na Svetový pohár v zjazdovom lyžovaní a otázne sú aj majstrovstvá Európy vo futbale nebude jednoducho pokrývať reprezentačné zápasy v hokeji. Najbližšie štyri roky neuvidíme reprezentačné zápasy na obrazovkách verejnoprávnej televízie, čo znamená, že si ich nebude môcť pozrieť každý. A tým si neplní svoju zákonnú funkciu, ktorá jej vyplýva zo štatútu verejnoprávnosti.“

Spravodajstvo RTVS je podľa ministerky nevyvážené a často skĺza do bulváru. Verejnosť vo svojom prejave ubezpečuje, že v rezorte kultúry plánujú veľké zmeny. Naznačila, že chystajú štrukturálne zmeny, ktoré sa dotknú vedenia. „Uisťujem vás, že máme plán. Pracujeme na tom od prvého dňa, čo sme na ministerstve,“ dodala. 

Domov
Zdieľať
Diskusia