Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Barbora Fábryová
6. marca 2024, 8:54
Čas čítania 0:38

Svetová banka začne vo veľkom využívať AI. Umelá inteligencia bude rozhodovať o podnikových úveroch

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

AI prispeje k rozhodnutiam o väčšine podnikových úverov.

Najväčšia ruská banka Sberbank očakáva, že rozhodnutia o zhruba 60 % podnikových úverov poskytnutých v tomto roku prijme s použitím umelej inteligencie (AI). V utorok to oznámil generálny riaditeľ spoločnosti German Gref.

Gref zaradil AI a digitálnu transformáciu do centra stratégie banky, keďže Rusko sa po sankciách súvisiacich s konfliktom na Ukrajine prispôsobuje životu bez západných technológií. Sberbank plánuje v rokoch 2024 až 2026 investovať do informačných technológií viac ako 450 miliárd rubľov (5 miliárd USD, 4,5 miliardy eur) a očakáva, že zisk generovaný s prispením AI v tomto období dosiahne približne 800 miliárd rubľov.

Rozhodnutia Sberbank o poskytovaní podnikových úverov sa v súčasnosti na 40 % uskutočňujú s prispením AI, povedal Gref. Do konca tohto roka by mal tento podiel podľa neho vzrásť na 60 % a do konca roka 2026 až na 80 %.

Banke sa darí znižovať závislosť od zahraničných dodávateľov informačných technológií, pokračoval Gref. Sberbank si vytvorila vlastný operačný systém a všetko počítačové vybavenie, ktoré používa, postupne nahrádza svojím, povedal.

Ilustračná fotografia.
Ilustračná fotografia. Zdroj: Unsplash/Eduardo Soares/na voľné použitie
Domov
Zdieľať
Diskusia