Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
Barbora Fábryová
8. marca 2024, 10:24
Čas čítania 0:43

Kliešte už začali ohrozovať Slovákov. Objavujú sa s vyššími teplotami a prenášajú nebezpečné choroby

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Kliešte sú na jar najaktívnejšie v apríli a v máji. Pre vyššie teploty však začali byť hrozbou už skôr.

Úrad verejného zdravotníctva Slovenskej republiky (ÚVZ) varuje pred kliešťami, ktoré sa v prírode objavujú s príchodom teplejšieho počasia. Kliešte môžu na človeka preniesť niekoľko infekčných ochorení, ako je kliešťová encefalitída alebo lymská borelióza, uvádza ÚVZ.

Kliešte sa objavia vtedy, keď denná teplota dlhší čas dosahuje 7 až 8 stupňov Celzia. Počas jari svoje obete vyhľadávajú najmä v období párenia počas mesiacov apríl a máj. ÚVZ odporúča očkovanie proti kliešťovej encefalitíde najmä ľuďom pracujúcim v prírode, ale aj psičkárom alebo turistom.

„Kliešťovú encefalitídu nepodceňujte. Ide o vážne akútne infekčné vírusové ochorenie, ktoré postihuje centrálnu nervovú sústavu – mozog a miechu. Medzi dlhodobé následky ochorenia patria bolesti hlavy, únava, porucha pamäti, koncentrácie, dlhodobé neurologické problémy až ochrnutie. Ochorenie môže v rizikových prípadoch skončiť úmrtím,“ varuje ÚVZ.

Kliešťová encefalitída sa šíri najčastejšie po zaklieštení infikovaného kliešťa. Šíri sa aj konzumáciou nespracovaných mliečnych výrobkov. „Vlani sme počas leta zaznamenali aj epidémiu kliešťovej encefalitídy na Horehroní, ktorá bola spojená práve s konzumáciou výrobkov z nepasterizovaného ovčieho mlieka. Pre ochorenie bolo vtedy hospitalizovaných 28 ľudí. Ani jeden z pacientov nebol očkovaný proti kliešťovej encefalitíde,“ upozornila aj lekárka Tatiana Červeňová.

Výskyt kliešťovej encefalitídy v SR podľa okresov od 1. 1. 2019 do 31. 12. 2023.
Výskyt kliešťovej encefalitídy v SR podľa okresov od 1. 1. 2019 do 31. 12. 2023. Zdroj: ÚVZ SR
Späť
Zdieľať
Diskusia