Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Karolína Fejtová
10. marca 2024, 9:21
Čas čítania 0:49

Len raz za 250 rokov: Jednu časť Európy zasiahne extrémne vzácny jav, obyvateľov poriadne potrápi

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Tento jav je spôsobený zvýšením teploty v stratosfére.

Veľkú Britániu postihne klimatický jav, ktorý je známy ako stratosférické oteplenie. Môže spôsobiť, že teploty klesnú hlboko pod nulu. Tento poveternostný front sa odohráva vysoko v zemskej atmosfére, a to už tretí raz od novembra minulého roka. Informáciu priniesol web Mirror.

„Hoci sme to ešte nezažili, nedávno sme zdokumentovali, že počas jednej zimy môžu nastať tri bezprecedentné stratosférické oteplenia. Naša výskumná práca s využitím niekoľkých počítačových simulácií ukázala, že k tomu môže dôjsť približne raz za 250 zím. Hoci je to veľmi zriedkavé, zistili sme tiež, že šanca na výskyt takýchto udalostí sa zvyšuje počas obdobia El Niño, čiže sa zvyšuje aj túto zimu,“ uviedol profesor Adam Scaife, vedúci oddelenia dlhodobých predpovedí meteorologického úradu.

Objaví sa už začiatkom týždňa

Tento fenomén obvykle vedie k obdobiu chladného počasia a snehu na zemi, ten sa objaví na začiatku týždňa v miestach s vyššou nadmorskou výškou. Je spôsobený zvýšením teploty v stratosfére, ktorá v polárnom víre sťahuje studený vzduch dole. To spôsobuje zmenu dýzového prúdenia, ktoré môže následne vytvárať „oblasti blokujúceho tlaku“, v ktorých nad Spojeným kráľovstvom zostávajú po dlhší čas chladné podmienky.

9. apríla 2024, 19:30 Čas čítania 5:30 Vplyvný Rus zo sankčného zoznamu vraj vybavoval slovenským podnikateľom stretnutie v Moskve. V pozadí je obrovský biznis s plynom Vplyvný Rus zo sankčného zoznamu vraj vybavoval slovenským podnikateľom stretnutie v Moskve. V pozadí je obrovský biznis s plynom

Podľa jedného z meteorológov Nicka Finnisa je vďaka tomuto javu pravdepodobnejšie, že v Británii bude na Veľkú noc snežiť, než že sa ľudia dočkajú bielych Vianoc.

Domov
Zdieľať
Diskusia