Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
15. marca 2024 o 20:23
Čas čítania 0:36

Ministerstvo rozšíri zoznam nelegálnych látok. V automatoch ich už nekúpiš

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Látku HHC zaradia do zoznamu omamných látok.

Ministerstvo rozšíri zoznam omamných a psychotropných látok. Zaradí doň aj látky HHC, HHC-P a HHC-O, ktoré na Slovensku možno kúpiť v špeciálnych automatoch. Vyplýva to z návrhu novely zákona o omamných látkach, psychotropných látkach a prípravkoch, ktorý Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR predložilo do medzirezortného pripomienkového konania.

„HHC sa predáva otvorene ako legálna náhrada za výrobky z konope s obsahom THC, hoci dostupné informácie naznačujú, že účinky HHC sú podobné ako pri THC. Informácie z prebiehajúcich výskumov týkajúcich sa účinkov HHC a príbuzných látok naznačujú potenciál vytvárania návyku, ako aj psychickú a fyzickú závislosť charakterizovanú zmenami správania a závažnými zdravotnými a psychosociálnymi dôsledkami,“ priblížil rezort.

Ministerstvo už skôr deklarovalo potrebu zaradiť látky medzi zakázané. Odôvodňovalo to najmä ohrozením širokej verejnosti, najmä detí a mládeže, ktoré v súčasnosti majú k látkam voľný prístup. Na ohrozenie mládeže v súvislosti s HHC upozornili koncom minulého roka aj lekári z Národného ústavu detských chorôb. Informovali o prípadoch otravy detí.

Ilustračná fotka.
Ilustračná fotka. Zdroj: Kratom World
Domov
Zdieľať
Diskusia