Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Samuel Valent TASR
16. marca 2024, 10:48
Čas čítania 1:07

Žena, ktorú na Liptove naháňal medveď, zrejme zomrela pri 150-metrovom páde. S mužom sa prechádzali v chránenom území

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Podľa záchranárov sa dvojica nachádzala v nebezpečnom teréne, kde nemala čo hľadať.

Predbežnou príčinou smrti 31-ročnej Bielorusky, ktorú v piatok (15. marca) v Nízkych Tatrách naháňal medveď, je zlyhanie centrálneho nervového systému. Skonštatoval to obhliadajúci súdny lekár. Štátny tajomník envirorezortu Filip Kuffa ubezpečil, že ak sa potvrdí priamy útok medveďa, nič sa nebude ututlávať. Podľa najnovších informácií portálu Noviny.sk jej smrť zrejme spôsobil 150-metrový pád, čo vyvracia tvrdenia, že zomrela na následky zranení spôsobené medveďom.

Zástupca náčelníka HZS Nízke Tatry Jakub Filipko sa vyjadril, že tesne po strete s medveďom sa bieloruská dvojica, ktorá bola na túre v Nízkych Tatrách, rozutekala rozdielnymi smermi. „Chlap sa rozbehol vpravo a medveď prenasledoval jeho priateľku,“ povedal Filipko. Na tiesňovú linku zavolal vystrašený Bielorus.

Našli ju v žľabe

Dvanásť horských záchranárov, ktorí vyrazili ženu hľadať, našli jej telo pod vrchom Na jame pri asi 150-metrovom páde do žľabu. Presnú príčinu jej smrti však určí až pitva. Medveď sa v tom čase vraj stále nachádzal v blízkosti. Na jeho odplašenie použil jeden z členov pátracej skupiny služobnú zbraň.

Záchranár HZS Nízke Tatry Jaromír Holuša povedal, že bieloruská dvojica sa nachádzala vo veľmi nebezpečnom teréne, v ktorom nemala čo hľadať. Ide o chránenú a ťažko prístupnú oblasť priamo v biotope medveďa hnedého.

16. marca 2024, 7:38 Čas čítania 0:28 Medveď na Liptove naháňal dvoch ľudí. Žena útok neprežila, našli ju mŕtvu Medveď na Liptove naháňal dvoch ľudí. Žena útok neprežila, našli ju mŕtvu

Slovenské ministerstvo životného prostredia pripomenulo, že spoločne s Rumunskom predloží na najbližšie rokovanie Rady ministrov životného prostredia Európskej únie návrh na preklasifikovanie medveďa do nižšej kategórie, ktoré umožní efektívny a aktívny zásah do populácie medveďa.

V tejto súvislosti MŽP vykonalo ešte v januári analýzu, ktorú prekonzultovali s odborníkmi. Na najbližšiu schôdzu parlamentu predložia návrh na zmenu zákona o ochrane prírody a krajiny. Ako v piatok informovala polícia, dvojicu ľudí pri vrchu Na jame v katastri Demänovskej Doliny naháňal medveď. Muža vypátrali v poriadku, ženu našli bez známok života.

Domov
Zdieľať
Diskusia