Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Barbora Fábryová
20. marca 2024, 10:27
Čas čítania 0:36

Slováci by nemali odkladať očkovanie proti vážnej chorobe. Infekčnosť výrazne stúpa

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Vakcína z detstva dospelých pred nákazou nechráni.

Počet prípadov nákazy čiernym kašľom na Slovensku stále stúpa. Hlavným dôvodom rýchleho šírenia je nižšia miera zaočkovanosti. Odborníci radia aj dospelým, aby zvážili možnosť ísť na preočkovanie, informuje portál My.

„Preočkovanie proti čiernemu kašľu je možné v dospelosti v rámci pravidelného očkovania proti tetanu, existujú totiž kombinované očkovacie látky. O možnostiach preočkovania proti čiernemu kašľu sa treba informovať u svojho všeobecného lekára,“ radí levická epidemiologička.

Úrad verejného zdravotníctva upozornil na fakt, že počet prípadov čierneho kašľa v posledných týždňoch oproti predchádzajúcim trom rokom narástol. Do februára zachytili na Slovensku až 123 nakazených. Pacienti boli v každom kraji a v každej vekovej skupine.

„Čierny kašeľ je vysoko nákazlivé infekčné ochorenie dýchacích ciest. Vzhľadom na oblasti v SR, kde úroveň zaočkovanosti nedosahuje 95 %, sa na našom území nedá vylúčiť vznik epidémií. Vo vysokom riziku sú najmä neočkované alebo neúplne očkované deti v prvom roku života, u ktorých môže mať ochorenie obzvlášť závažný priebeh,“ upozorňuje ÚVZ.

Ilustračný obrázok.
Ilustračný obrázok. Zdroj: TASR/Ján Krošlák
Domov
Zdieľať
Diskusia