Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
Radka Klučárová
30. marca 2024, 15:22
Čas čítania 0:29

Na Slovensko dorazil saharský prach. Obloha je zakalená, biela a viditeľnosť výrazne znížená

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Južné až juhozápadné prúdenie bude pretrvávať aj po zvyšok dňa.

Nad územie Slovenska sa južným prúdením dostalo veľké množstvo saharského prachu. V priebehu dňa sa jeho koncentrácia v ovzduší ešte zvýši, informoval Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) na Facebooku. 

„Do našej oblasti sa v južnom prúdení dostalo veľké množstvo saharského prachu, a to nielen vo vyšších vrstvách ovzdušia, ale aj v tých najspodnejších,“ priblížili meteorológovia. 

Obloha je v niektorých oblastiach zakalená a viditeľnosť výrazne znížená. „Na mnohých miestach tak pozorujeme výrazný zákal, teda zníženie dohľadnosti v dôsledku vysokej koncentrácie pevných častíc. Vplyvom prachu sa zároveň obloha sfarbuje do biela. Množstvo prachu v atmosfére sa v priebehu dňa nad naším územím lokálne ešte zvýši, keďže v Stredomorí je ho aktuálne ešte viac a južné až juhozápadné prúdenie bude pretrvávať aj po zvyšok dňa,“ dodal SHMÚ.

Domov
Zdieľať
Diskusia