Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
31. marca 2024, 15:18
Čas čítania 1:10

Pátranie po medveďovi, ktorý zaútočil na hubára a poľovníkov, ukončili. Zásahovému tímu sa stratil v náročnom teréne

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Medveď utrpel len ľahšie strelné poranenia.

Zásahový tím pre medveďa hnedého Štátnej ochrany prírody (ŠOP) SR ukončil v nedeľu popoludní pátraciu akciu po zranenom medveďovi, ktorý údajne v sobotu 30. marca zaútočil na muža zo Žiliny nad obcou Stráňavy (okres Žilina). O správe informoval odbor komunikácie a propagácie ŠOP SR.


„Po takmer dvoch dňoch dohľadávania v ťažko dostupnom teréne a na základe sledovanej stopy členovia zásahu konštatovali ľahšie poranenie. Medveď sa utiahol do hustého porastu v okolí vrchu Suchárová a nie je predpoklad, že sa priblíži k intravilánu. K útoku došlo v jeho prirodzenom prostredí, nešlo teda o synantropného jedinca,“ uviedol odbor komunikácie.


Na dohľadávaní zraneného jedinca sa zúčastnili členovia Zásahového tímu ŠOP SR Ponitrie spolu s členmi miestneho Poľovníckeho združenia Ostredok. „Stopu pomáhali sledovať štyri poľovne upotrebiteľné psy vrátane dvoch farbiarov, západoslovenskej lajky a slovenského kopova. Psy v lokalite našli viacero jedincov medveďa hnedého, avšak zranený medveď sa stiahol do svahovitého, ťažko dostupného terénu,“ priblížil ďalej odbor komunikácie.

Medveď a bezpečnosť obyvateľov 

Na základe sledovanej stopy Zásahový tím ŠOP SR podľa neho vyhodnotil, že medveď utrpel len ľahšie poranenia. „Medveď bol vyrušený vo svojom prirodzenom prostredí, pričom lokalita sa nachádza v územnej pôsobnosti Správy Národného parku Malá Fatra. Nešlo o synantropného jedinca a nie je predpoklad, že bude predstavovať nebezpečenstvo pre miestnych obyvateľov,“ vysvetlila ŠOP SR.

Ako eliminovať stretnutie s medveďom? 

Ochranári v tejto súvislosti pripomínajú verejnosti, že opatrnosť v lesnom teréne s výskytom medveďa hnedého je vždy namieste. ŠOP SR pravidelne uverejňuje zásady správania v takomto prostredí.

7. apríla 2024, 6:22 Čas čítania 10:56 PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024: Pellegrini útočil v prvej debate na Matoviča aj Korčoka. Hlas možno v budúcnosti pohltí Smer, dodal PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024: Pellegrini útočil v prvej debate na Matoviča aj Korčoka. Hlas možno v budúcnosti pohltí Smer, dodal

„V prípade turistiky odporúčame návštevníkom držať sa turistických chodníkov a na svoju prítomnosť upozorniť akýmkoľvek akustickým prejavom. Zároveň je dôležité obmedziť svoj pohyb v horskom prostredí pri zhoršenom počasí, pred svitaním alebo za súmraku, a vyhýbať sa miestam s obmedzeným rozhľadom a hustou vegetáciou, kde medvede často odpočívajú,“ dodali ochranári.

Ilustračná fotka.
Ilustračná fotka. Zdroj: TASR/Erik Ševčík
Domov
Zdieľať
Diskusia