Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
TASR
1. apríla 2024, 10:49
Čas čítania 1:02

V Rusku zatkli majiteľa LGBTQ+ klubu. Obvinený je z extrémistických aktivít a hrozí mu niekoľko rokov za mrežami

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Pre podozrenie z extrémizmu vzali do väzby aj majiteľa LGBTQ+ klubu.

Súd v ruskom meste Orenburg nariadil vziať do väzby majiteľa miestneho LGBTQ+ klubu Pose, ktorý je obvinený z účasti na aktivitách extrémistickej organizácie. Ako vo svojej správe v nedeľu spresnila stanica Rádio Sloboda (RFE/RL), touto organizáciou je reálne neexistujúce medzinárodné združenie LGBTQ+ ľudí. To napriek tomu vlani v novembri v Rusku zakázali a označili za extrémistické.

RFE/RL dodala, že meno zatknutého úrady nezverejnili. S najväčšou pravdepodobnosťou ide o podnikateľa Viačeslava Chasanova, napísal ruský ekonomický denník Kommersant.

Podľa vyšetrovateľov majiteľ klubu vyberal zamestnancov, schvaľoval umelcov vystupujúcich ako drag queen, zverejňoval fotografie a videá vystúpení propagujúcich „netradičné sexuálne vzťahy a preferencie“ na sieti Telegram a kontroloval finančné a ekonomické aktivity klubu Pose.

V sobotu sa objavila správa, že dvoch manažérov klubu Pose, ktorí sú stíhaní pre údajné propagovanie hnutia LGBTQ+, zaradili ruské úrady na zoznam teroristov a extrémistov. Okrem toho sú obaja vo vyšetrovacej väzbe. Vyšetrovatelia ich obvinili z extrémizmu a propagácie „netradičných sexuálnych vzťahov“ medzi návštevníkmi baru, za čo im hrozí až desať rokov väzenia.

V Rusku sa čoraz viac ľudí hlási k ultrakonzervatívnym hodnotám

Policajná razia v klube Pose sa konala 9. marca. Krátko nato sa na sociálnych sieťach začali šíriť videá zachytávajúce ponižujúce zadržiavanie niektorých návštevníkov.

Zásah sa odohral v čase obratu časti ruskej spoločnosti k ultrakonzervatívnym hodnotám, ktorý sa zrýchlil po tom, ako Rusko zaútočilo na Ukrajinu, čím tento konflikt nadobudol aj rozmer boja Ruska proti Západu a jeho liberálnym hodnotám.

22. apríla 2024, 12:30 Čas čítania 6:15 Som ženatý a zistil som, že som gay: Martin si pri sexe s priateľkou predstavuje muža. Jozef má dieťa a zamiloval sa do kolegu Som ženatý a zistil som, že som gay: Martin si pri sexe s priateľkou predstavuje muža. Jozef má dieťa a zamiloval sa do kolegu

V decembri 2022 Putin rozšíril zákon z roku 2013 zakazujúci propagáciu „netradičných“ vzťahov s deťmi, čím je trestná aj každá pozitívna zmienka o LGBTQ+ ľuďoch alebo vzťahoch.

rusko, putin, lgbti
Zdroj: TASR/AP, TASR/Michal Svítok
Späť
Zdieľať
Diskusia