Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Eva Thonhauserová
3. apríla 2024 o 18:43
Čas čítania 0:48

Klamú zákazníkov, blokujú si za nákupy viac peňazí. Poľská Biedronka dostala obrovské pokuty

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Poľský reťazec má zavítať na Slovensko už v tomto roku.

Poľská obchodná inšpekcia uložila reťazcu Biedronka vysoké pokuty za to, že zavádzala kupujúcich, ale aj dodávateľov. Úrady v obvinení uvádzajú, že informácie o vlastnostiach produktov vrátane ich pôvodu boli klamlivé, informuje portál wiadomoscihandlowe.pl

Zmenená krajina pôvodu

Úrad pre hospodársku súťaž a ochranu spotrebiteľa ešte v roku 2021 vyhodnotil, že konkrétne ovocie a zelenina nemali správne uvedené krajiny pôvodu. Toto zavádzanie mohlo ovplyvniť nákupné správanie zákazníkov. 

Takmer 30 % obchodov Biedronka malo označené ovocie a zeleninu ako poľský produkt, aj keď nepochádzali z Poľska. Reťazec sa na súde proti pokute odvolal, avšak teraz súd záväzne potvrdil rozhodnutie spred troch rokov. Biedronka musí zaplatiť pokutu vo výške 14 miliónov eur.

Blokovali vyššie ceny 

Ďalší závažným problémom boli ceny potravín. Biedronka si v roku 2023 od zákazníkov pri pokladni vypýtala vyššiu cenu za nákup, ako bola uvedená na výrobkoch. Za túto praktiku dostala sieť obchodov mastnú pokutu vo výške 27 miliónov eur.

12. júla 2024 o 10:30 Čas čítania 5:39 Výroba delostreleckej munície v EÚ nerastie tak, ako tvrdí Európska komisia. Na Slovensku zarába český zbrojár Výroba delostreleckej munície v EÚ nerastie tak, ako tvrdí Európska komisia. Na Slovensku zarába český zbrojár

Poľský reťazec platil značné pokuty za svoje nelegálne praktiky aj v roku 2020. Biedronka si vtedy uplatňovala zľavy u dodávateľov ovocia a zeleniny vo výške, ktorú si určila sama, a tak dodávatelia prichádzali o svoj zisk. Za tieto praktiky si vyslúžili pokutu vo výške 168 miliónov eur.

Poľský reťazec má zavítať na Slovensko už v tomto roku.

Ilustračná fotka.
Ilustračná fotka. Zdroj: Henryk Borawski (Wikimedia Commons)
Domov
Zdieľať
Diskusia