Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
4. apríla 2024, 20:29
Čas čítania 1:33

V Česku zomrelo dieťa nakazené čiernym kašľom. Rezort zdravotníctva apeluje na preočkovanie

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Ministerstvo zdravotníctva objednalo 110 000 kusov vakcín, ktoré dorazia do Česka do konca apríla.

Vo Fakultnej nemocnici Hradec Králové (FN HK) zomrelo dieťa nakazené čiernym kašľom, jeho zdravotný stav však komplikovali ďalšie infekcie. Zrejme niekoľkotýždňového pacienta preložili na Detskú kliniku FN HK z inej nemocnice v kritickom stave, povedal vo štvrtok hovorca nemocnice Jakub Sochor. 


„Neodkladne mu bola poskytnutá maximálna špecializovaná starostlivosť, bohužiaľ na následky ochorenia zomrel,“ uviedol Sochor bez ďalších podrobností.


Podľa Ministerstva zdravotníctva ČR bolo príčinou úmrtia dieťaťa vo FN HK respiračné zlyhanie, sepsa a obojstranný zápal pľúc. Okrem iných infekcií malo aj čierny kašeľ.
O úmrtí ani nie mesiac starého novorodenca z okresu Ústí nad Orlicí na čierny kašeľ informoval ako prvý portál iDNES.cz, ktorý túto informáciu získal z dvoch nezávislých zdrojov. Už predtým v ČR zomreli dvaja dôchodcovia s čiernym kašľom.


Tohtoročná epidémia čierneho kašľa je v ČR najsilnejšia za viac ako 60 rokov. Od januára do štvrtkového poludnia ochorelo vyše 6000 ľudí.


„Už sme prekonali rok 1962, keď na území Česka ochorelo 4 772 obyvateľov,“ povedala epidemiologička Štátneho zdravotného ústavu Katarína Fabiánová. Veľkú časť infikovaných tvoria mladí ľudia vo veku 15 až 19 rokov.

Rezort zdravotníctva objednal vakcíny

Minister zdravotníctva ČR Vlastimil Válek vo štvrtok na tlačovej konferencii uviedol, že do konca apríla dorazí do Česka viac ako 110 000 kusov vakcín. Zároveň apeloval na preočkovanie detí a očkovanie tehotných žien.


Čierny kašeľ je najväčšou hrozbou práve pre novorodencov a dojčatá, najmä mladšie ako štyri mesiace, pretože sa u nich môžu rozvinúť život ohrozujúce komplikácie.


„V posledných dvanástich až štrnástich rokoch vidíme z rôznych objektívnych príčin stúpajúci trend. To, čo nás prekvapilo, je obrovský rozsah epidémie. V podstate sa dá povedať, že na základe parametrov, ktoré sú v tejto chvíli k dispozícii, sa asi dostaneme nad desaťtisíc nakazených,“ povedal v relácii Interview ČT24 epidemiológ Roman Prymula.

Problém má aj Slovensko

Počet prípadov nákazy čiernym kašľom stúpa aj na Slovensku. Hlavným dôvodom rýchleho šírenia je nižšia miera zaočkovanosti. Odborníci radia aj dospelým, aby zvážili možnosť ísť na preočkovanie.

Do februára zachytili na Slovensku až 123 nakazených. Pacienti boli v každom kraji a v každej vekovej skupine.

„Čierny kašeľ je vysoko nákazlivé infekčné ochorenie dýchacích ciest. Vzhľadom na oblasti v SR, kde úroveň zaočkovanosti nedosahuje 95 %, sa na našom území nedá vylúčiť vznik epidémií. Vo vysokom riziku sú najmä neočkované alebo neúplne očkované deti v prvom roku života, u ktorých môže mať ochorenie obzvlášť závažný priebeh,“ upozorňuje Úrad verejného zdravotníctva.

Ilustračná fotografia.
Ilustračná fotografia. Zdroj: Getty Images/Sean Gallup
Domov
Zdieľať
Diskusia