Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
8. apríla 2024, 12:02
Čas čítania 0:46

Odborníci odporúčajú, ako sa vyhneš kliešťovej encefalitíde. Ponúkajú viaceré overené rady

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

V rámci prevencie pred encefalitídou odporúčajú aj prevarenie mlieka.

Kliešťovou encefalitídou sa môžeš nakaziť aj z nepasterizovaného ovčieho či kozieho mlieka a výrobkov z neho. Upozornil na to Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR s tým, že vírus sa ničí pri teplote 70 stupňov Celzia. V rámci prevencie preto odporúča aj tepelnú úpravu výrobkov.

„Surové ovčie alebo kozie mlieko treba pred konzumáciou prevariť. Syr vyrobený zo surového mlieka je zas potrebné opiecť z oboch strán. K nákaze u človeka dochádza v priemere jeden až dva týždne po zaklieštení infikovaného kliešťa alebo po konzumácii tepelne nespracovaného mlieka alebo mliečnych výrobkov z infikovaného zvieraťa. Inkubačný čas však môže byť v rozmedzí dvoch až 28 dní,“ priblížil.

Minulý rok v lete ÚVZ zaznamenal na Horehroní epidémiu kliešťovej encefalitídy, ktorá bola spojená práve s konzumáciou výrobkov z nepasterizovaného ovčieho mlieka. „Pre ochorenie bolo vtedy hospitalizovaných 28 ľudí. Ani jeden z pacientov nebol očkovaný proti kliešťovej encefalitíde,“ poznamenala hlavná hygienička SR Tatiana Červeňová.

Pred encefalitídou pomôže očkovanie

Úrad v tejto súvislosti pripomenul, že väčšina prípadov ochorenia býva spôsobená zaklieštením infikovaného kliešťa. Najúčinnejšou prevenciou je podľa neho očkovanie. Odporúča absolvovať ho ešte pred začiatkom jari, aby telo malo čas vytvoriť si dostatok protilátok skôr, ako nastane obdobie masívneho výskytu kliešťov.

Ilustračná fotka.
Ilustračná fotka. Zdroj: Unsplash.com
Domov
Zdieľať
Diskusia