Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
TASR
15. apríla 2024, 17:04
Čas čítania 0:46

U našich susedov rapídne pribúdajú prípady čierneho kašľa. Hlásia rekordný nárast

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Za týždeň pribudlo 1 494 prípadov čierneho kašľa. Je to najviac od začiatku roka.

Za týždeň v Česku pribudlo 1 494 prípadov čierneho kašľa, čo je najvyšší týždenný nárast od začiatku tohto roka. Chorobou sa od januára 2024 nakazilo už viac než 7 800 ľudí. V pondelok to uviedol český Štátny zdravotný ústav (SZÚ).

„Ochorenie sa vyskytuje vo všetkých vekových skupinách, medián veku je 24 rokov a stále klesá. Tento rok ochorelo aj 119 detí do jedného roku veku,“ uviedla hovorkyňa SZÚ Štěpánka Čechová a dodala, že najviac prípadov ochorenia a najvyššia chorobnosť sú stále vo vekovej skupine 15 – 19 rokov.

Najviac prípadov ochorenia hlási podľa SZÚ Juhočeský kraj, v ktorom je dosiaľ 1 177 infikovaných. Nasledujú Stredočeský kraj, Vysočina a Praha. Najmenej prípadov je v Karlovarskom kraji, a to 66. Hospitalizáciu podľa Čechovej potrebovalo 2,3 % nakazených.

Česi sa hromadne očkujú

Podľa ministerstva zdravotníctva sa od začiatku roka dalo proti čiernemu kašľu zaočkovať viac než 45-tisíc ľudí, pričom vlani to za celý rok bolo necelých 24-tisíc osôb.

Tohtoročná epidémia čierneho kašľa je v ČR najsilnejšia za viac ako 60 rokov.

S čiernym kašľom tento rok dosiaľ zomreli traja pacienti, išlo o 62-ročného muža, 84-ročnú ženu a mesačné dievčatko. SZÚ pripomenul, že všetci traja mali okrem čierneho kašľa aj ďalšie infekcie.

nemocnica
Zdroj: TASR/František Iván
Späť
Zdieľať
Diskusia