Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
TASR
16. apríla 2024, 12:20
Čas čítania 0:57

V celoslovenskej akcii Lotus zaistila finančná správa majetky aj peniaze „autičkárov“. Neplnili si daňové povinnosti

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Zabezpečený majetok môže FS využiť v rámci vymáhania vzniknutých nedoplatkov.

Finančná správa v prvý aprílový týždeň po celom Slovensku zrealizovala akciu Lotus, zameranú na rizikových a nepoctivých daňovníkov, ktorí obchodovali s dovezenými motorovými vozidlami, tzv. autičkárov. 

V rámci akcie zaistila finančná správa deväť áut, dom, chatu, ako aj finančné prostriedky na bankových účtoch v objeme viac ako 260 000 eur. Celková výška rizikovej dane presahuje 4 milióny eur, informoval v utorok vedúci komunikačného oddelenia FS Radoslav Kozák.


„Finančná správa takýmto spôsobom využíva zákonné možnosti predbežne zabezpečiť majetok rizikových daňových subjektov až do právoplatného rozhodnutia vo veci. Cieľom je zabrániť im zbaviť sa tohto majetku alebo ho previesť na iné osoby. Zabezpečený majetok môže FS následne využiť v rámci vymáhania vzniknutých nedoplatkov,“ zdôraznil Kozák.

„Dôsledný a nekompromisný“ prístup daniarov

Finančná správa chce byť podľa neho proklientsky orientovaná inštitúcia, ktorá motivuje daňové subjekty k dobrovoľnému plneniu daňových povinností. Na druhej strane však chce dôsledne a nekompromisne pristupovať k skupine neférových daňových subjektov, ktorá daňové predpisy obchádza a porušuje alebo sa zámerne vyhýba plneniu daňových povinností.

Finančná správa registruje zvýšené riziko na DPH, ktoré je spojené s nadobúdaním motorových vozidiel z iných členských štátov EÚ.

„Nielen v súvislosti so zapojením zmiznutých obchodníkov a uplatnenia fiktívnych vstupov pre optimalizáciu vlastnej daňovej povinnosti, ale aj v súvislosti s osobitnou úpravou DPH v oblasti použitého tovaru a takisto v súvislosti s nepriznaním nadobudnutia motorových vozidiel z iných členských štátov EÚ. Finančná správa sa na takéto a podobné daňové subjekty bude zameriavať aj v budúcnosti,“ avizoval Kozák.

Späť
Zdieľať
Diskusia