Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
Eva Thonhauserová
19. apríla 2024, 9:05
Čas čítania 1:16

Novú parkovaciu politiku zavádza ďalšie mesto. Žilinčania si za parkovanie priplatia už aj na sídliskách

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Zavedenie tohto systému podľa mesta prinesie zlepšenie podmienok pre obyvateľov a vnesie pravidlá do tých lokalít, kde sa parkovalo aj na úkor zelene.

Po zavedení regulácie statickej dopravy v centre Žiliny radnica rozširuje parkovaciu politiku aj na sídliská. Prvým sídliskom so zavedeným regulovaným parkovaním bude Hájik. Žilinčania získajú na základe zakúpenej rezidentskej parkovacej karty oprávnenie parkovať v rezidentskej zóne počas celého roka. 


„Dôvodom, prečo začíname s regulovaním parkovania práve na Hájiku, je, že tu evidujeme najviac áut na počet parkovacích miest a v porovnaní s ostatnými časťami je kapacita výrazne prekročená,“ uviedol žilinský primátor Peter Fiabáne. Zdôraznil, že zavedenie tohto systému prinesie zlepšenie podmienok pre obyvateľov a vnesie pravidlá do tých lokalít, kde sa parkovalo aj na úkor zelene.

Žilinčania získajú parkovacie karty

Regulované parkovanie počíta s vytvorením rezidentských zón, ktoré zvýhodňujú obyvateľov mesta s trvalým pobytom. Cieľom politiky je vylúčenie vozidiel, ktoré v zóne parkujú navyše. Podľa Ondrášovej ide prevažne o dlhodobo odstavené vozidlá či vozidlá nerezidentov, ktorí nemajú vzťah k sídlisku a neplatia mestu žiadne poplatky. Žilinčania získajú na základe zakúpenej rezidentskej parkovacej karty oprávnenie parkovať v uvedených zónach. Pre ostatných bude k dispozícii abonentská karta.


Na sídlisku Hájik radnica v uplynulom období zmonitorovala dopravnú situáciu a analyzovali možnosti navýšenia parkovacej kapacity. Výsledkom bolo doplnenie 87 parkovacích miest na uliciach Dadanova, Petzvalova, Kempelenova a na ulici Korzo. Aktuálne pripravujú aj parkovisko na M. Bela s kapacitou 93 parkovacích miest. Projekt v najbližších týždňoch získa právoplatné územné rozhodnutie.

Systém už funguje v meste rok

Vlani takýto parkovací systém zaviedli do centra mesta. Tam už boli obyvatelia na obdobný rezidentský systém zvyknutí. „Treba si uvedomiť, že mesto patrí ľuďom, má prioritne slúžiť im a nie autám. Neustále sa snažíme o vytvorenie zelenšieho a ekologickejšieho mesta, propagujeme alternatívne formy dopravy a práve regulácia parkovania je ďalším zo spôsobov, ako znížiť negatívne dosahy motorovej dopravy v Žiline,“ doplnil Fiabáne.


V najbližších týždňoch samospráva pripravuje pre obyvateľov prezentáciu nastavovaného systému na sídlisku Hájik. Do júnového mestského zastupiteľstva smeruje všeobecne záväzne nariadenie o dočasnom parkovaní motorových vozidiel na vymedzených úsekoch miestnych ciest na území mesta.

Domov
Zdieľať
Diskusia