Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
Barbora Fábryová
22. apríla 2024, 19:29
Čas čítania 0:30

Tisícky seniorov nemôžu zabudnúť na dôležitú povinnosť. V opačnom prípade hrozí, že prídu o dôchodok

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Seniori nemôžu zabudnúť preukázať žitie v zahraničí mimo EÚ.

Pre dôchodcov, ktorí majú trvalé bydlisko mimo Európskej únie alebo Európskeho hospodárskeho priestoru, Švajčiarska a v Spojenom kráľovstve Veľkej Británie a Severného Írska, platí dôležitá povinnosť. Do sociálnej poisťovne musia poslať „potvrdenie o žití“. Dokument musia vytlačiť a vlastnoručne podpísať. V opačnom prípade im hrozí nevyplatenie penzie.

21. apríla 2024, 10:37 Čas čítania 0:30 Vláda zaviedla daň za odber vody. Slováci denne minú 80 litrov pitnej vody Vláda zaviedla daň za odber vody. Slováci denne minú 80 litrov pitnej vody
17. apríla 2024, 12:30 Čas čítania 10:32 Vlado jazdil na kamióne po sovietskom Rusku: Prostitútky idú aj za fľašu vodky a colníkov sme podplácali salónkami Vlado jazdil na kamióne po sovietskom Rusku: Prostitútky idú aj za fľašu vodky a colníkov sme podplácali salónkami
19. apríla 2024, 17:00 Čas čítania 5:43 Europoslanec Hojsík: V europarlamente sa ma kolegovia pýtajú, či robíme zo Slovenska úplný „Orbánistan“ (Rozhovor) Europoslanec Hojsík: V europarlamente sa ma kolegovia pýtajú, či robíme zo Slovenska úplný „Orbánistan“ (Rozhovor)

„Preukázanie žitia je zákonnou podmienkou na vyplatenie dôchodku do štátov mimo EÚ a mimo EHP, kam ho Sociálna poisťovňa dôchodcom zasiela spätne na štvrťročnej báze. Dôchodcovia v štátoch, ktoré sa riadia koordinačnými nariadeniami EÚ, okrem Českej republiky, zasielajú potvrdenia o žití len raz ročne v januári,“ uviedol hovorca SP Martin Kontúr.

Sociálna poisťovňa upozorňuje, že podpis na dokumente musí byť pred zaslaním maximálne mesiac starý a musí byť úradne overený. Formulár je k dispozícii na webovej stránke SP.

mimoriadky príspevok pre dôchodcov
Zdroj: TASR/Milan Kapusta, UNSPLASH/Markus Spiske
Domov
Zdieľať
Diskusia