Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
Barbora Fábryová
22. apríla 2024, 12:47
Čas čítania 0:37

Slováci v zbierke na nákup munície pre Ukrajinu vyzbierali 3 milióny. Hoaxeri o tom vo veľkom šíria ruskú propagandu

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Súčasťou ruskej propagandy je aj zastavenie pomoci Ukrajine.

Slováci už poslali viac ako 3 milióny eur do zbierky Munícia pre Ukrajinu. O kampani sa vo veľkom šíria viaceré dezinformácie. Podľa projektu Hoaxy a podvody vyzerajú ako z učebnice ruskej propagandy.

„Zachytili sme dva druhy obrázkov. Na prvom je dieťa s textom Zabila ma guľka, na ktorú ste sa mi zložili! Druhý zobrazuje vystresovaného zaspávajúceho muža s textom Keď si prispel na vojnu a predstavuješ si, ako tvoja guľka niekomu zabíja dieťa,“ informuje projekt na Facebooku. Vojnou u nášho suseda sú pritom primárne ohrozené ukrajinské deti, nie ruské.

Anketa:
Prispel si peniazmi na Ukrajinu?
Áno, už viackrát.
Áno, raz.
Nie.
Áno, už viackrát.
33 %
147 Hlasov
Áno, raz.
39 %
173 Hlasov
Nie.
27 %
121 Hlasov

Obrázky šíria známe dezinformačné facebookové účty. Podľa projektu je naratív o tom, že by sme na Ukrajinu nemali posielať zbrane, čo je hlavný argument ruskej propagandy. Cieľom takýchto hoaxov a tvrdení je zastaviť posielanie pomoci na Ukrajinu, čo by Rusku pomohlo zvíťaziť.

„Sú to Rusi, ktorí zabíjajú deti. Ak doteraz nepochopili, že majú z Ukrajiny odísť, Ukrajinci ich musia vyhnať a na to potrebujú zbrane,“ konštatuje projekt.

Domov
Zdieľať
Diskusia