Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Radka Klučárová
1. mája 2024 o 17:11
Čas čítania 0:39

FOTO: Poľský turista túžil po fotke s mrožom. Porušil prísny zákaz, nezastavila ho ani pokuta 1100 eur

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Turistu si všimli okoloidúci a zalarmovali úrady.

Turista z Poľska navštívil nórske arktické súostrovie Špicbergy. Z výletu si chcel odniesť cennú spomienku – fotku s mrožom. Nedbal pritom na prísne zákazy ani hrozbu vysokej pokuty, informuje BBC.

Aby získal unikátny záber, rozhodol sa porušiť prísny zákaz priblíženia k voľne žijúcej zveri. K zákonom chránenému mrožovi sa pokúšal dostať po ľadovej kryhe. Všimli si ho však okoloidúci a zalarmovali úrady.

Polícia neskôr potvrdila, že poľský turista porušil zákon a musel zaplatiť pokutu vo výške 1100 dolárov, čo je približne 1030 eur. Miestny guvernér následne vyzval verejnosť, aby dodržiavala pravidlá a nerušila voľne žijúce živočíchy v oblasti. Medzi tie patria napríklad ľadové medvede, tulene, veľryby, soby a polárne líšky.

Celý incident sa stal neďaleko najsevernejšieho mesta na svete Longyearbyen v Nórsku, kde sú mrože chránené od roku 1952. Stáročia lovu ich populáciu znížili na niekoľko stoviek. Prísne zákony a nariadenia v súčasnosti nedovoľujú priblížiť sa k mrožom na menej ako 150 m. V oblasti zároveň platia aj ďalšie obmedzenia vyplývajúce z ochrany životné prostredia.

Poliak, turista mrož
Zdroj: The Governor of Svalbard
Domov
Zdieľať
Diskusia