Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
2. mája 2024, 14:10
Čas čítania 0:55

Vláda schválila miliónovú investičnú pomoc firmám. Tri spoločnosti na Slovensku môžu počítať s daňovou úľavou

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Investičný stimul dostanú tri firmy

Vláda dnes 2. mája schválila návrh investičnej pomoci. Firmy dostanú štátny investičný stimul vo výške niekoľkých miliónov eur. Medzi spoločnosti patrí kórejská spoločnosť Wia Slovakia.

Tá plánuje v Dolnom Hričove pri Žiline zriadenie prevádzky na výrobu hnacích hriadeľov pre elektromobily. Súčasťou projektu má byť aj technologické centrum na vývoj ďalších prototypov hnacích hriadeľov. Firma dostane na tento projekt štátnu investičnú pomoc 6,36 milióna eur vo forme úľavy na dani z príjmov. 

Ďalšou spoločnosťou, ktorá získa investičnú pomoc, je firma Meta System Slovakia. Tá plánuje investovať do nového závodu na palubné nabíjačky pre elektromobily v Trnave viac ako 126 miliónov eur. Na tento zámer získa štátny investičný stimul 9,25 milióna eur. 

Rezort uviedol, že firma plánuje vynaložiť v rokoch 2023 až 2028 minimálne 126,155 milióna eur ako oprávnené investičné náklady na dlhodobý hmotný majetok vo forme budov, strojov, prístrojov a zariadení, ako aj na nájom budov. V priamej súvislosti s investíciou plánuje do konca roka 2029 vytvoriť 494 nových pracovných miest.

Daňovú úľavu bude mať aj výrobca automobilových súčiastok

Medzi firmami, ktoré dostanú miliónovú úľavu na dani z príjmov, je výrobca automobilových komponentov ZF Slovakia. Spoločnosť plánuje v trnavskom závode diverzifikovať výrobu a spustiť produkciu 400- a 800-voltových elektromotorov.

16. mája 2024, 15:00 Čas čítania 2:46 Kriminológ o atentáte na Fica: Prítomným seniorom sa nedá vyčítať to, ako reagovali. Boli v strese a pod tlakom Kriminológ o atentáte na Fica: Prítomným seniorom sa nedá vyčítať to, ako reagovali. Boli v strese a pod tlakom

Spoločnosť zároveň plánuje aj rozšírenie existujúceho technologického centra. Na projekt za viac ako 132 miliónov eur dostane firma štátny investičný stimul vo výške 11,25 milióna eur vo forme úľavy na dani z príjmu.

fico
Zdroj: TASR/Jaroslav Novák
Späť
Zdieľať
Diskusia