Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Eva Thonhauserová
9. mája 2024, 9:38
Čas čítania 0:52

EÚ je o krok bližšie k schváleniu nových pravidiel odoberania vodičákov. Ak prejdú, čaká nás viacero zásadných zmien

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Pravidlá sú súčasťou balíka opatrení v oblasti bezpečnosti cestnej premávky, ktoré majú za cieľ zvýšiť bezpečnosť všetkých účastníkov cestnej premávky.

Európska únia chce zaviesť nové pravidlá odoberania vodičských preukazov. Týkať sa majú všetkých členských štátov. Po novom by sa jazda bez platného vodičského preukazu mala dostať do kategórie závažných porušení pravidiel, informuje portál Európske noviny.

Novinka už prešla v Európskom parlamente prvým čítaním a jej finálne schválenie je teda o niečo bližšie.

Vážne dopravné priestupky

Po novom by sa vážne dopravné priestupky mohli trestať odobratím vodičského preukazu vo všetkých členských štátoch Európskej únie. Pravidlá, ktoré platia momentálne, hovoria, že ak človek príde o vodičák, vo väčšine prípadov to platí len pre príslušnú krajinu.

Vážny dopravný priestupok je napríklad jazda pod vplyvom alkoholu alebo výrazné prekročenie povolenej rýchlosti. Do tejto kategórie by sa podľa nových pravidiel mala dostať aj jazda bez platného vodičského preukazu.

Ďalšou zásadnou zmenou je zníženie tolerancie pri prekročení maximálnej povolenej rýchlosti pre obytné oblasti. Dnes platí, že ak vodič prekročí rýchlosť o 50 km/h, polícia mu môže odobrať vodičský preukaz alebo pozastaviť jeho platnosť. Po novom by takéto sankcie mali udeľovať pri prekročení danej rýchlosti už pri 30 km/h.

16. mája 2024, 15:00 Čas čítania 2:46 Kriminológ o atentáte na Fica: Prítomným seniorom sa nedá vyčítať to, ako reagovali. Boli v strese a pod tlakom Kriminológ o atentáte na Fica: Prítomným seniorom sa nedá vyčítať to, ako reagovali. Boli v strese a pod tlakom

Pravidlá sú súčasťou balíka opatrení v oblasti bezpečnosti cestnej premávky, ktorý Komisia predložila v marci 2023. Cieľom balíka je zvýšiť bezpečnosť všetkých účastníkov cestnej premávky. Nové zákony by zároveň mali pomôcť čo najviac sa priblížiť k nulovej úmrtnosti v cestnej doprave v EÚ do roku 2050.

Ilustračná fotka.
Ilustračná fotka. Zdroj: TASR/Jaroslav Novák
Domov
Zdieľať
Diskusia