Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Eva Thonhauserová
13. mája 2024 o 15:01
Čas čítania 0:49

Penzistom príde vyšší 13. dôchodok už tento rok. Koho sa týka?

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Penzisti nemusia o 13. dôchodok žiadať.

Penzisti dostanú v decembri 2024 nový plnohodnotný 13. dôchodok vo vyššej sume ako v minulosti. Výška bude závisieť od druhu poberaného dôchodku. Garantovaná minimálna suma je 300 eur.

Starobní dôchodcovia dostanú 13. dôchodok vo výške 606,30 eura. O 13. dôchodok penzisti nemusia žiadať. Sociálna poisťovňa ho vyplatí v decembri 2024 automaticky spolu s dôchodkom.


„Sumy 13. dôchodku budú predstavovať priemerné mesačné sumy jednotlivých druhov dôchodkov vykázané Sociálnou poisťovňou za kalendárny rok 2023. Ak bude priemerná suma daného druhu dôchodku nižšia ako 300 eur, suma 13. dôchodku bude vo výške 300 eur,“ priblížil hovorca Sociálnej poisťovne Martin Kontúr.

Kto má nárok na 13. dôchodok? 

Nárok na 13. dôchodok budú mať poberatelia dôchodku, ktorí v decembri tohto roka majú nárok na výplatu starobného, predčasného starobného, invalidného, vdovského, vdoveckého, sirotského alebo sociálneho dôchodku.


Sociálna poisťovňa upozornila, že pri súbehu nárokov na dva alebo viaceré 13. dôchodky sa vyplatí len ten, ktorého suma je najvyššia. Pri určovaní sumy 13. dôchodku sa nebude prihliadať na ďalšie dôchodkové príjmy (napríklad dôchodok z cudziny alebo dôchodok vyplácaný zo starobného dôchodkového sporenia).


Trinásty dôchodok ako plnohodnotnú dôchodkovú dávku umožnila zaviesť novela zákona o sociálnom poistení, ktorú parlament schválil v apríli tohto roka. Nahradí sa tak doterajší 13. dôchodok, ktorý bol vyplácaný ako štátna sociálna dávka.

Ilustračná fotka.
Ilustračná fotka. Zdroj: Unsplash/Robert Anasch, TASR/Ján Lašák
Domov
Zdieľať
Diskusia