Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
13. mája 2024 o 20:12
Čas čítania 0:52

Lucia Janičová ako prvá Slovenka zdolala najvyššiu horu sveta. Na Mount Everest doposiaľ vystúpilo len 8 Slovákov

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Janičová pracuje pre biotechnologickú spoločnosť v Škótsku ako vedkyňa, horolezectvo je jej hobby.

Horolezkyňa Lucia Janičová sa stala prvou Slovenkou, ktorá vystúpila na vrchol najvyššej hory sveta. Štít Mount Everest vo výške 8 848 metrov zdolala z nepálskej strany južnou trasou spolu s podporou kyslíka.

Janičová došla do cieľa expedície približne o 8.28 h miestneho času, spolu s ňou sa to podarilo aj prvej Kazaške Anare Buraševovej. Slovenka v rámci prípravy na expedíciu na Everest trénovala v Alpách, kde taktiež vystúpila na Mont Blanc (4 807 m), Mera Peak v Himalájach (6 476 m) a Aconcaguu v Andách (6 961 m).

Lezenie je jej hobby 

Janičová pracuje pre biotechnologickú spoločnosť v Škótsku ako vedkyňa v oblasti imunológie. Lezeniu sa začala venovať pred ôsmimi rokmi. Najskôr začala liezť na morských útesoch a krátkych skalných stenách. Okrem toho nabrala skúsenosti v ľadolezení a zimnom mixovom lezení.

Prvými Slovákmi, ktorí dosiahli vrchol Everestu, boli 15. októbra 1984 Zoltán Demján a Jozef Psotka, ten však cestou späť tragicky zahynul. O štyri roky neskôr dosiahol cieľ Jozef Just, ktorý sa však z expedície nevrátil. V máji 1998 vystúpili na vrchol Peter Hámor, Vladimír Zboja a Vladimír Plulík. Jánovi Čarnogurskému ml. sa to podarilo v roku 2011.

19. júla 2024 o 16:30 Čas čítania 9:56 Historický klenot Slovenska Banskú Štiavnicu roky trápia čierne stavby. Úradníkov je málo a pamiatky sú v ohrození Historický klenot Slovenska Banskú Štiavnicu roky trápia čierne stavby. Úradníkov je málo a pamiatky sú v ohrození

Ako prvá žena z bývalého Československa sa začiatkom 90. rokov o vrchol Everestu dvakrát pokúsila aj horolezkyňa pôvodom zo Slovenska Dina Štěrbová. Oba pokusy z južnej aj zo severnej strany však boli neúspešné.

slovenka , Lucia Janičová , mount everest
Zdroj: Facebook (Lucia Janičová)
Domov
Zdieľať
Diskusia