Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Vyskúšaj klub Refresher+ už od 1 € 😱
Eva Thonhauserová
21. mája 2024 o 10:31
Čas čítania 0:47

Rusi vypustili družicu, ktorá je vraj zbraňou, tvrdí USA. Podľa Putina o umiestnenie jadrových zbraní do vesmíru nemajú záujem

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Ruský prezident Putin to odmieta.

Spojené štáty v pondelok uviedli, že Rusko minulý týždeň vypustilo do vesmíru družicu. Tvrdia, že by mohlo ísť o súčasť umiestňovania zbraní vo vesmíre. Bezpečnostná rada OSN v pondelok neprijala návrh rezolúcie predložený Ruskom, ktorý žiadal zákaz rozmiestňovania či používania zbraní vo vesmíre.

Satelit ako zbraň? 

Zástupca veľvyslankyne USA pri OSN Robert Wood pred hlasovaním povedal, že Rusko minulý týždeň 16. mája vypustilo na nízku obežnú dráhu Zeme satelit, ktorý je podľa USA pravdepodobne zbraňou schopnou zaútočiť na iné satelity na tejto obežnej dráhe.

Wood pred hlasovaním na pôde rady takisto pripomenul, že Rusko 24. apríla vetovalo návrh rezolúcie predložený USA a Japonskom, ktorý všetky členské krajiny vyzýval, aby nevyvíjali jadrové zbrane určené na umiestnenie na obežnej dráhe.


Ruský prezident Vladimir Putin verejne uviedol, že Rusko nemá v úmysle umiestňovať vo vesmíre jadrové zbrane, pripomenul Wood. „Ak by to tak bolo, Rusko by tú rezolúciu 24. apríla nebolo bývalo vetovalo,“ dodal.


Wood uviedol, že Rusko pravdepodobne podobné satelitné systémy na obežnú dráhu vyslalo aj v rokoch 2019 a 2022. Zástupca veľvyslankyne USA v tejto spojitosti členov Bezpečnostnej rady OSN vyzval, aby v hlasovaní ruský návrh nepodporili a pridali sa k USA, ktoré Moskvu žiadajú, aby prestala rade brániť v činnosti.

Domov
Zdieľať
Diskusia