Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Eva Thonhauserová
21. mája 2024 o 15:36
Čas čítania 0:34

V Jadrane vylovili jednu z najjedovatejších rýb sveta. Jej jed je stokrát silnejší než kyanid

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Odborníci pri strete s rybou odporúčajú pomalé vzdialenie. Človek by nemal robiť prudké pohyby.

Chorvátski rybári vylovili štvorzubca striebropasého, jednu z najjedovatejších rýb sveta. Rybu našli pri ostrove Ceja na Istrii v zátoke Medulin. V priebehu minulého týždňa ľudia spozorovali už sedem takýchto rýb, informuje portál istra24

Štvorzubec striebropasý je smrteľne jedovatý. Má v sebe extrémne silný jed, ktorý môže spôsobiť zdravotné problémy aj smrť. Jed tetrodotoxín sa koncentruje v pohlavných žľazách, pečeni a v koži ryby. 

Smrť môže pri konzumácii spôsobiť už jeden či dva miligramy ryby. Účinok jedu neznižuje žiadna forma tepelnej úpravy. Chorvátsky portál Slobodna Dalmacija píše, že jed štvorzubca je stokrát silnejší než kyanid. Odborníci odporúčajú, aby ľudia rybu ani len nechytali. Toxíny totiž môže mať aj na koži, ktorá obsahuje ostne. 

Ak sa s ňou stretneš, vedci odporúčajú pomalé vzdialenie. Človek by nemal robiť prudké pohyby. Štvorzubec nemá prirodzených predátorov a predstavuje hrozbu aj pre rybolov. Ryba trhá rybárske siete, aby získala korisť.

Domov
Zdieľať
Diskusia