Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Vyskúšaj klub Refresher+ už od 1 € 😱
Eva Thonhauserová
23. mája 2024 o 9:08
Čas čítania 0:34

Slováci, ktorí plánujú odchod do predčasného dôchodku, by sa mali poponáhľať. Od júla bude náročnejšie získať ho

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Ak človek zvažuje predčasný odchod do penzie, bude pre neho jednoduchšie, ak podá žiadosť do konca júna 2024.

Ľudia, ktorí plánujú odísť do predčasného dôchodku, to budú mať od konca júna oveľa náročnejšie. Od júla 2024 zvýšia minimálnu výšku predčasného dôchodku, ktorú musí žiadateľ dosahovať, informuje Finsider

 
Minimálnu výšku predčasného dôchodku zvyšujú preto, lebo narastá životné minimum. Jednou z podmienok odchodu do predčasnej penzie je, že výška budúceho dôchodku presiahne 1,6-násobok sumy životného minima. Práve podľa neho počíta štát minimálnu sumu na získanie predčasného dôchodku.

Od júla bude suma, ktorú musí dôchodca poberať, vyššia. Ak človek zvažuje predčasný odchod do penzie, bude pre neho jednoduchšie, ak podá žiadosť práve do konca júna. 

Výška životného minima stúpne

Životné minimum od začiatku júla stúpne z 268,88 eura mesačne na 273,99 eura. To znamená, že minimálna výška predčasného dôchodku bude od júla 438,40 eura za mesiac. Do konca júna platí nižšia hranica predčasnej penzie, a tak bude pre mnohých výhodnejšie poslať žiadosť pred jej zvýšením. 

Domov
Zdieľať
Diskusia