Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Vyskúšaj klub Refresher+ už od 1 € 😱
Barbora Fábryová
27. mája 2024 o 6:49
Čas čítania 0:39

Vysoký krvný tlak trápi aj deti. Hlavnými príznakmi sú bolesť hlavy a krvácanie z nosa

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Vysoký tlak trápi čoraz mladších ľudí.

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) uverejnila štatistiku, podľa ktorej až 40 % Európanov zomrie na kardiovaskulárne ochorenia. Patrí medzi ne aj vysoký krvný tlak, ktorý trápi každého tretieho človeka vo veku od 30 až 79 rokov, informuje portál Z regiónu.

Zdravotná poisťovňa Union upozorňuje, že problémy s tlakom začali trápiť aj malé deti. „Vo vekovej skupine od 0 do 9 rokov sme mali vlani približne 100 detí s vysokým krvným tlakom. Od 9 do 19 rokov ich už bolo viac ako 900,“ informovala Beáta Dupaľová Ksenzsighová, hovorkyňa Unionu.

 
Vysoký krvný tlak môže mať dieťa v prípade, ak sa sťažuje na bolesti hlavy, je unavené, potí sa alebo často krváca z nosa. Lekári upozorňujú, že ochorenie treba brať vážne. Dôležité je znížiť príjem soli a tukov. Deti by mali rovnako začať športovať. 

„Ak je pacient v bezpečných cieľových hodnotách tlaku krvi, je riziko vzniku komplikácií minimálne. Len čo nemá pacient dostatočne kontrolované hodnoty tlaku krvi, tak sa neúmerne zvyšuje riziko všetkých závažných aj menej závažných komplikácií,“ povedala lekárka.

skola, lavica, zakladna skola, deti, vzdelavanie
Zdroj: Pixabay∕Miloslav_Ofukany
Domov
Zdieľať
Diskusia