Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
28. mája 2024 o 15:44
Čas čítania 1:19

Si študent a chceš si cez leto zarobiť? Brigádu si môžeš vybrať z viac ako 600 ponúk

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

O brigády býva najväčší záujem v júni.

V apríli na portáli Profesia.sk zverejnili viac ako 830 ponúk na dohodu pre študentov a študentky stredných a vysokých škôl, čo je v danom mesiaci najviac za posledné roky. Aktuálne je zverejnených 630 ponúk, informovala v utorok PR manažérka spoločnosti Alma Career Slovakia Ľubica Melcerová.


Väčšina študentov a študentiek s hľadaním letnej brigády čaká, kým zmaturujú alebo úspešne zvládnu štátnice. Aj preto býva o brigády najväčší záujem v júni. „Hľadanie tej správnej brigády si však netreba nechávať na poslednú chvíľu, koncom júna či začiatkom júla už môže byť neskoro,“ upozornila Melcerová. Zvyčajne býva najviac inzerátov na brigády v máji, v rokoch 2022 a 2023 ich bolo okolo 1 000. K 27. máju tohto roka ich publikovali zatiaľ 760.


Najviac brigádničiek a brigádnikov hľadajú firmy na pozície v sektore obchodu, tvoria takmer tretinu aktuálne zverejnených ponúk. Viac ako pätina inzerátov je z cestovného ruchu a gastra a len o pár ponúk menej je z oblasti administratívy.

Anketa:
Už máš vybavenú letnú brigádu?
Áno.
Nie, ale pracujem na tom.
Nie, brigádu nehľadám.
Áno.
29 %
Nie, ale pracujem na tom.
47 %
Nie, brigádu nehľadám.
24 %

Študentov zaujímajú viaceré odvetia

Najväčší záujem je podľa Melcerovej práve o brigády v obchodoch, kde na jednu ponuku reaguje v priemere 32 ľudí, nasledujú pomocné práce, doprava a špedícia a výroba. Najväčšia konkurencia je medzi študentmi a študentkami pri pozícii odborný predajca, na jeden inzerát prišlo v máji v priemere 71 reakcií. Vysoký záujem je aj o prácu dokladačov tovaru a predavačov.


Záujem o prácu v obchode je vysoký napriek tomu, že v sektore sú najnižšie priemerné hodinové mzdy. Tie sa v priemere pohybujú okolo 6,50 eura na hodinu, v obchode je to len 5,80 eura. Vo výrobe, cestovnom ruchu a gastre je to o takmer euro na hodinu viac. Najvyššie mzdy, takmer osem eur za hodinu, ponúka pre brigádnikov sektor informačných technológií. Z tejto oblasti je okolo 15 % pracovných ponúk.


Takmer 40 % zo všetkých inzerátov pochádza od firiem z Bratislavského kraja, 13 % je zo Žilinského a 10 % z Košického kraja. V hlavnom meste a okolí sú aj najvyššie hodinové mzdy, priemerná je skoro sedem eur. V Banskobystrickom a Košickom kraji zarobia brigádnici v priemere šesť eur za hodinu.

přednáška, škola, studenti
Zdroj: Unsplash/Kenny Eliason
Domov
Zdieľať
Diskusia