Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Aneta Gospičová
30. mája 2024 o 8:05
Čas čítania 0:50

Poslanec Michelko z SNS klamal o pôvode umeleckého diela slovenských autorov. Tvrdil, že na tvorbu použili výkaly

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Čo sa deje: Roman Michelko šíril nepravdivé informácie o umeleckom projekte Moniky a Bohuša Kubinských. Autori sa pozadie tvorby rozhodli objasniť.

  • Poslanec SNS Roman Michelko zverejnil na sociálnej sieti video, v ktorom šíril nepravdivé informácie o umeleckom projekte Moniky a Bohuša Kubinských. Tvrdil, že umelci na tvorbu použili telesné výlučky. Video následne zmazal, upozorňuje TA3.
  • Autori vysvetľujú, že na tvorbu použili prírodné pigmenty. Michelko tvrdí, že dielo bolo posledným bodom, ktorý presvedčil poslancov, aby hlasovali za novelu zákona Fondu na podporu umenia, ktorý dielo podporil.
  • Autorka diela Monika Kubinská chce zorganizovať komentovanú prehliadku výstavy pre poslancov a poslankyne parlamentu. Jej cieľom je otvoriť diskusiu a zodpovedať otázky týkajúce sa tvorby diela. Od poslanca očakáva ospravedlnenie.

Prečo je to dôležité: Od poslancov sa očakáva, že budú dodržiavať vysoké etické a profesionálne štandardy. Šírenie nepravdivých informácií je v rozpore s týmito očakávaniami a podkopáva integritu ich funkcie.

Citát: „Sme zhrození nielen z vulgárneho slovníka poslanca Michelka, ale najmä z toho, že šíri nepravdivé informácie bez overenia a navyše ich používa ako údajný argument, ktorý rozhodol o hlasovaní v parlamente,“ uviedli autori diela Lúka a Nebeské kamene.

Širší kontext: Poslanci Národnej rady SR kritizovanú novelu zákona o Fonde na podporu umenia schválili. Po novom by sa mal zmeniť počet členov rady či financovanie umeleckých projektov. Prezidentka Zuzana Čaputová novelu zákona vetovala. Podľa nej môže ohroziť slobodu umenia. V ustanovení vidí rozpor s ústavou.

21. mája 2024 o 19:34 Čas čítania 0:59 Parlament schválil kritizovanú novelu zákona o Fonde na podporu umenia. Pred parlamentom proti nej protestovali umelci Parlament schválil kritizovanú novelu zákona o Fonde na podporu umenia. Pred parlamentom proti nej protestovali umelci
23. apríla 2024 o 18:04 Čas čítania 0:26 „S*anie, grganie, onanovanie,“ skritizoval poslanec Michelko knihu, ktorú však údajne sám vydal „S*anie, grganie, onanovanie,“ skritizoval poslanec Michelko knihu, ktorú však údajne sám vydal
28. mája 2024 o 20:57 Čas čítania 1:01 SNS chce stopnúť anonymné komentovanie. Používatelia by museli zverejniť citlivé súkromné údaje SNS chce stopnúť anonymné komentovanie. Používatelia by museli zverejniť citlivé súkromné údaje

Domov
Zdieľať
Diskusia