Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Eva Thonhauserová TASR
2. júna 2024 o 17:07
Čas čítania 1:06

S výberom letnej brigády sa poponáhľaj. Tento rok bude výrazne menšia ponuka aj výplatná páska

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Čo sa deje: Tento rok budú mať študenti výrazne chudobnejší výber letných brigád.

  • Tento rok bude letných študentských brigád menej, na počet ponúk totiž vplýva aj nepriaznivá situácia v ekonomike. 
  • Situácia sa neodzrkadlí len na zníženom počte brigád, ale aj na vyplácaných mzdách.
  • Odborníčka radí, aby si študenti hľadali brigády včas. Podľa nej firmy stále pociťujú následky vysokej inflácie a útlmu dopytu služieb, preto sa snažia znížiť náklady na brigádnikov a prácu, na ktorú si ich v minulosti najímali.

Prečo je to dôležité: Brigády sú dobrou zárobkovou činnosťou pre slovenských študentov. Veľa z nich si zarába peniaze práve počas leta, keď majú „pauzu“ od štúdia. Zníženie počtu prác aj peňazí môže mnohým spôsobiť problémy.  

Citát: „Odmena za jednoduché a pomocné práce, napríklad v obchode alebo v typicky letných službách, ako sú kúpaliská či rôzne dovolenkové aktivity, býva približne 5 až 6,50 eura za hodinu. Lepšie platené sú potom brigády, ktoré sú buď fyzicky náročnejšie, alebo si vyžadujú odborné znalosti, prípadne predchádzajúcu prax v odbore,“ uviedla odborníčka z personálnej agentúry Grafton Jitka Kouba. 

Širší kontext: Okrem brigád v poľnohospodárstve si študenti vedia dobre zarobiť na stavbách, v skladoch či vo výrobe. Okrem Slovenska siahajú mnohí študenti aj po zahraničí. Tam je zvýšený dopyt aj po práci v cestovnom ruchu, kde napríklad hotely hľadajú animátorov alebo výpomoc do reštaurácie, barov, prípadne na upratovanie. Študenti by si pri hľadaní ponúk zo zahraničia mali dávať pozor. Podvodné môžu byť tie, ktoré vopred žiadajú zaplatiť zálohu či poplatok za sprostredkovanie.

Veľký záujem je medzi slovenskými študentmi o pozície v administratíve. Tie však mávajú skôr dlhodobý charakter. Kouba hovorí, že letné brigády v kanceláriách nie sú v ponuke najmä preto, že zaučenie pracovníka trvá dlhšie a investovať doňho takéto úsilie len pre pár týždňov prázdninovej výpomoci nie je zmysluplné. 

Anketa:
Už máš vybratú letnú brigádu? 
Áno.
Ešte nie, ale hľadám si ju.
Ešte nie, s hľadaním mám čas.
Nie, nebudem brigádovať. 
Áno.
40 %
Ešte nie, ale hľadám si ju.
26 %
Ešte nie, s hľadaním mám čas.
8 %
Nie, nebudem brigádovať. 
26 %
Domov
Zdieľať
Diskusia