Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Radka Klučárová
9. júna 2024 o 11:09
Čas čítania 0:38

Platy Slovákov tento rok síce rástli, v skutočnosti však len dobehli zdražovanie. Najviac si prilepšila táto skupina zamestnancov

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Pridávať zamestnancom si však nemôžu dovoliť všetci zamestnávatelia.

Platy Slovákov oproti minulému roku narástli o viac ako päť percent. Tento rast však v skutočnosti iba dobieha vysokú infláciu a zdražovanie z uplynulých rokov, informuje RTVS.

Až o sedem percent si podľa štatistického úradu prilepšili zamestnanci dodávateľov elektriny a plynu. Priemerná mzda v hospodárstve narástla zhruba o 120 eur na 1 447 eur, vyplýva ďalej zo štatistík. Rast platov výrazne ovplyvňuje nedostatok kvalifikovaných zamestnancov aj silný trh práce. 

Viac si dovoliť nemôžeme

„Rast platov v roku 2024 naozaj len dobieha predchádzajúce roky, ktoré boli poznačené vysokou infláciou, a teda aj zvýšením cien,“ povedala hovorkyňa Konfederácie odborových zväzov SR Martina Némethová.

Pridávať zamestnancom si však nemôžu dovoliť všetci zamestnávatelia. Podľa šéfa Slovenskej asociácie malých a stredných podnikov Vladimíra Sirotku to často závisí aj od toho, koľko si môžu podniky vypýtať od svojich klientov. 

„To, čo si s cenami môže dovoliť malý podnik v centre sústredeného cestovného ruchu alebo v prostredí aglomerácie, nemôže urobiť v okrajových častiach mesta alebo niekde na vidieku,“ vysvetlil Sirotka.

Ikea industry, FABRIKA
Zdroj: TASR/Jaroslav Novák
Domov
Zdieľať
Diskusia