Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Aneta Gospičová
10. júna 2024 o 9:10
Čas čítania 0:30

Pri Bratislave spozorovali invázny druh komára. Prenášať môže nebezpečnú horúčku dengue

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Čo sa deje: V blízkosti Bratislavy spozorovali špecifický druh komára, ktorý dokáže šíriť nebezpečné vírusy.

  • V Bratislave pri Čunove spozorovali výskyt nebezpečného invázneho komára tigrovaného, upozorňuje iMeteo.sk.
  • Jeho druh je špecifický tým, že lieta a bodá aj počas dňa. Okrem iného dokáže šíriť nebezpečné vírusy, ako napríklad žltá zimnica či horúčka dengue.
  • Odborníci jeho výskyt predpokladali už minulý rok, no pre chýbajúci monitoring inváznych druhov nebol oficiálne potvrdený.

Prečo je to dôležité: Komár tigrovaný je známy prenášač viacerých závažných chorôb, ako sú dengue, zika, chikungunya a západonílsky vírus. Informovanie verejnosti o jeho výskyte umožňuje ľuďom prijať preventívne opatrenia na ochranu pred bodnutím aj pred potenciálnymi ochoreniami.

Širší kontext: Komár tigrovaný prenikol na naše územie z pohraničných oblastí Maďarska a Rakúska. Invázny druh spôsobuje problémy vo viacerých častiach sveta. Pôvodne pochádza z tropických a zo subtropických oblastí juhovýchodnej Ázie, no aktuálne je rozšírený v mnohých krajinách. 

Komár tigrí, ktorý prenikol na územie Slovenska z Maďarska.
Komár tigrí, ktorý prenikol na územie Slovenska z Maďarska. Zdroj: Wiki Commons/Centers for Disease Control and Prevention's
Domov
Zdieľať
Diskusia