Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Eva Thonhauserová TASR
13. júna 2024 o 11:24
Čas čítania 0:50

Brigádnici môžu prísť o časť zarobených peňazí. Ak prekročia stanovenú sumu, stratia takmer pätinu výplaty

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Čo sa deje: Brigádnici majú možnosť uplatniť si nezdaniteľnú časť základu dane. Ich odmena však nesmie prekročiť hranicu 470,54 eura.

  • Letní brigádnici môžu ušetriť peniaze, ak si vo svojich prácach uplatnia nezdaniteľnú časť základu dane (NČZD) na daňovníka.
  • Zbavuje ich to povinnosti platiť preddavok na daň vo výške 19 % z odmeny, ktorú za brigádu dostanú.
  • Maximálna suma, pri ktorej im povinnosť odpadá, je stanovená na 470,54 eura mesačne.

Prečo je to dôležité: Informovanie ľudí o daňových povinnostiach zvyšuje finančné povedomie občanov.

Citát: „Ak si ju študent uplatní, pri výpočte mesačného preddavku na daň sa jeho základ dane, z ktorého sa preddavok počíta, zníži o túto sumu. Ak základ dane, ktorým je hrubý príjem znížený o poistné, nepresiahne 470,54 eura za mesiac, nie je povinný preddavky platiť,“ informovala hovorkyňa finančnej správy Drahomíra Adamčíková.

Širší kontext: Nezdaniteľná časť sa však neuplatní automaticky. Ak chce študent využiť toto zvýhodnenie, podpíše u zamestnávateľa tlačivo Vyhlásenie na uplatnenie NČZD na daňovníka a daňového bonusu. V prípade, že uzatvorí dohodu o brigádnickej činnosti u viacerých zamestnávateľov, nezdaniteľnú časť si môže uplatniť len u jedného z nich.


Finančná správa upozorňuje študentov, že ak ich celkové zdaniteľné príjmy v tomto roku presiahnu sumu 2 823, 24 eura, sú povinní podať do konca marca 2025 daňové priznanie. Ak ich príjmy budú nižšie ako uvedená suma, táto povinnosť im odpadá.

Anketa:
Plánuješ cez leto brigádovať? 
Áno, určite
Nie, chcem si užiť leto bez práce 
Ešte neviem 
Nie, už pracujem full time.
Áno, určite
70 %
Nie, chcem si užiť leto bez práce 
7 %
Ešte neviem 
7 %
Nie, už pracujem full time.
16 %

 Keď chceš vedieť viac, prečítaj si tieto články:

28. mája 2024 o 15:44 Čas čítania 1:19 Si študent a chceš si cez leto zarobiť? Brigádu si môžeš vybrať z viac ako 600 ponúk Si študent a chceš si cez leto zarobiť? Brigádu si môžeš vybrať z viac ako 600 ponúk
6. júna 2024 o 16:12 Čas čítania 1:23 Štát zvyšuje od júna dve dôležité dávky o stovky eur. Musíš spĺňať niekoľko podmienok Štát zvyšuje od júna dve dôležité dávky o stovky eur. Musíš spĺňať niekoľko podmienok
15. apríla 2024 o 6:37 Čas čítania 1:36 Dôležitú finančnú rezervu má len necelá polovica Slovákov. Inflácia nás však naučila viac investovať, hovorí analytik Dôležitú finančnú rezervu má len necelá polovica Slovákov. Inflácia nás však naučila viac investovať, hovorí analytik



Domov
Zdieľať
Diskusia