Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Aneta Gospičová TASR
18. júna 2024 o 18:10
Čas čítania 1:31

Takto ovplyvní nová daň ceny balených nápojov, sirupov či energetických nápojov. Ministerstvo zverejnilo cenník

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Čo sa deje: Národná rada posunula do druhého čítania návrh zákona o dani zo sladených nealkoholických nápojov.

  • Nealkoholické nápoje s pridaným cukrom alebo sladidlami, či už pôjde o bežné balené nápoje, sirupy alebo energetické nápoje, majú od budúceho roka podliehať novej spotrebnej dani.
  • Pre balený nápoj pripravený na konzumáciu, ktorý obsahuje pridaný cukor alebo sladidlo, navrhuje ministerstvo sadzbu dane vo výške 0,15 eura na liter.
  • Energetické nápoje s vysokým obsahom kofeínu majú podliehať vyššej sadzbe 0,30 eura/liter.
  • V prípade balenej koncentrovanej látky, ktorá si vyžaduje ďalšiu prípravu pridaním vody, mlieka, ľadu alebo oxidu uhličitého, má byť sadzba 1,05 eura/liter alebo 4,30 eura/kilogram, podľa toho, v akej mernej jednotke sa nápoj dodáva.
  • Účinnosť zákona by mala byť od 1. januára 2025.

Prečo je to dôležité: Verejnosť by mala byť informovaná o zmenách v cenách nápojov, ktoré pravidelne konzumujú. Znalosť novej dane môže ovplyvniť ich nákupné správanie.

Citát: „Vzhľadom na vysoký deficit verejných financií a enormné zadlženie Slovenska je navrhovaný zákon súčasťou súboru konsolidačných opatrení, ktorých realizáciou sa zabezpečia dodatočné príjmy štátneho rozpočtu, čo prispeje k stabilizácii verejných financií a k eliminácii negatívnych vplyvov na vývoj hospodárenia Slovenskej republiky,“ zdôraznil rezort financií. 

Anketa:
Budeš kupovať nápoje aj po zavedení novej dane?
Áno, cena ma neodradí.
Závisí od výslednej sumy nápoja.
Nie, ceny budú príliš vysoké.
Áno, cena ma neodradí.
16 %
83 Hlasov
Závisí od výslednej sumy nápoja.
47 %
240 Hlasov
Nie, ceny budú príliš vysoké.
37 %
191 Hlasov

Širší kontext: Nová daň má mať charakter nepriamej dane zo spotreby a budú ju platiť do štátneho rozpočtu podnikateľské subjekty, ktoré uskutočňujú prvé dodanie nápoja v tuzemsku. Vyberať ju budú v cene tohto nápoja.

„Navrhuje sa zdaňovať prvé dodanie sladeného nealkoholického nápoja v tuzemsku, keďže z možných alternatívnych riešení umožňuje tento systém najlepší možný spôsob zohľadnenia cash flow dotknutých platiteľov dane,“ priblížilo v dôvodovej správe Ministerstvo financií (MF) SR.


Rezort dodatočne z návrhu na novú daň vypustil sladené mliečne nápoje, jogurtové nápoje a nápoje na rastlinnej báze. Návrh tiež vypúšťa zavedenie dane na koncentrované balené látky, ktoré majú charakter liečiva a ktoré sa predávajú napríklad v lekárňach, a rovnako aby sa daň nevzťahovala na výživové doplnky, ako napríklad voľnopredajné šumivé vitamínové tablety či proteínové nápoje s pridaným cukrom alebo sladidlami.

Odhaduje, že v roku 2025 by mala nová daň priniesť do rozpočtu viac ako 79 miliónov eur, následne 108 miliónov eur v roku 2026 a 110 miliónov eur v roku 2027.


Daň zo sladených nealkoholických nápojov predstavuje podľa MF štandardný fiškálny nástroj zavedený aj v rámci iných členských štátov Európskej únie a mnohých ďalších krajín sveta, ktorým je možné regulovať spotrebu negatívnych externalít. Zdanenie sladených nealkoholických nápojov odporúča aj Svetová zdravotnícka organizácia (WHO).

Prečítaj si aj tieto články:

18. júna 2024 o 15:29 Čas čítania 1:40 Elektronické cigarety a nikotínové vrecúška budú drahšie. Schválili novelu, Slováci si poriadne priplatia Elektronické cigarety a nikotínové vrecúška budú drahšie. Schválili novelu, Slováci si poriadne priplatia
13. júna 2024 o 7:33 Čas čítania 1:00 Parlament schválil výraznú zmenu rekreačných poukazov z dielne SNS. Novinka pomôže rodičom zamestnaných Slovákov Parlament schválil výraznú zmenu rekreačných poukazov z dielne SNS. Novinka pomôže rodičom zamestnaných Slovákov
12. júna 2024 o 12:55 Čas čítania 0:44 Rodičia by mohli ušetriť až stovky eur. Vláda plánuje zrušiť poplatky v materských školách, samosprávy rozhodnutie kritizujú Rodičia by mohli ušetriť až stovky eur. Vláda plánuje zrušiť poplatky v materských školách, samosprávy rozhodnutie kritizujú
energetické nápoje
Zdroj: Refresher
Domov
Zdieľať
Diskusia