Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Vyskúšaj klub Refresher+ už od 1 € 😱
Vincenc Novák
20. júna 2024 o 17:56
Čas čítania 0:46

V susednom Poľsku sa rozšírila nebezpečná „zombie“ droga. Fentanyl si už vyžiadal prvú obeť

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené
V susednom Poľsku sa rozšírila nebezpečná „zombie“ droga. Fentanyl si už vyžiadal prvú obeť
Zdroj: Unsplash/Randy Laybourne/na voľné použitie

Droga fentanyl sa u našich severných susedov rýchlo rozširuje.

Od začiatku roka poľské štátne hygienické orgány zaznamenali desiatky prípadov otravy látkou fentanyl, ktorá je známa najmä v Spojených štátoch. Nebezpečná droga si teraz vyžiadala prvú obeť – 19-ročnú ženu z Poznane.

Podľa portálu Seznam Zprávy našli jej telo v novembri minulého roka v jednom z miestnych parkov spolu s fentanylovými náplasťami. Tie sa používajú ako analgetikum na liečbu bolesti, napríklad pri onkologických ochoreniach.

Jedným z možných dôvodov, prečo narastá počet otrávených, môže byť rozšírenie elektronických receptov a takzvaných automatov na recepty, ktoré umožňujú ľuďom získať recept na konkrétny liek online. V tomto prípade lekár potvrdí žiadosť pacienta na základe online formulára.

Poľská ministerka zdravotníctva Izabela Leszczyna uviedla, že cieľom vlády je urobiť všetko pre to, aby sa opiáty nestali problémom ako v USA. Ministerstvo preto už zaviedlo monitorovanie predpisovania opioidných analgetík. 

Fentanyl je syntetický opioid, ktorý je 50-krát silnejší ako heroín a 100-krát silnejší ako morfín. Vo farmaceutickom priemysle sa používa najmä na liečbu bolesti po operácii alebo v prípade pokročilejších štádií rakoviny. Veľkým problémom je zneužívanie tejto drogy na uliciach, kde fentanyl používajú najmä ľudia závislí od heroínu, ktorí hľadajú silnejšiu látku.

Domov
Zdieľať
Diskusia