Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Eva Thonhauserová TASR
21. júna 2024 o 18:52
Čas čítania 1:08

Peter Pellegrini prezradil, čo urobí v prípade zákona o rušení RTVS. Toto sú podmienky, za ktorých novelu vetuje

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Čo sa deje: Prezident Peter Pellegrini sa vyjadril o schválenom zákone o STVR.

  • Prezident SR Peter Pellegrini uviedol, že v prípade zákona o Slovenskej televízii a rozhlase (STVR) sa bude riadiť čisto textom zákona a nie emóciou, ktorá okolo neho vzniká.
  • Taktiež uviedol, že je ešte predčasné povedať, či zákon podpíše. Ako podotkol, musí si naštudovať jeho definitívne znenie.
  • Vrátenie zákona by Pellegrini zvažoval v prípade, že nájde rozpor s ústavou, alebo ak by mal pochybnosti o slobode slova. Taktiež v prípade, že by si zamestnanci nemohli normálne vykonávať svoju prácu.

Prečo je to dôležité: Nový zákon o STVR výrazne mení fungovanie televízie a rozhlasu oproti jeho pôvodnému chodu. Zmeny sa týkajú zloženia a voľby členov Rady RTVS, voľby generálneho riaditeľa či vzniku programovej rady, ktorá bude mať podľa kritikov zákona kompetenciu „kontrolovať vysielanie a zasahovať do spravodajského obsahu“. Ovládanie verejnoprávneho média vládnou mocou vo svoj prospech je protiústavné. 


Citát: „Nepodľahnem mediálnym tlakom, nepodľahnem tlakom výkrikov na sociálnych sieťach, ani žiadnym demonštráciám, ktoré nemusia úplne reálne byť v súzvuku s tým reálnym a živým textom. Ja sa budem čisto riadiť textom zákona a nie emóciou, ktorá okolo neho vzniká,“ uviedla hlava štátu. 

27. júna 2024 o 14:30 Čas čítania 4:12 Kritizovanú bratislavskú kaviareň ľudia obvinili, že okopírovala dizajn poľskej pekárne. Z Varšavy nám napísali, že to nie je ok Kritizovanú bratislavskú kaviareň ľudia obvinili, že okopírovala dizajn poľskej pekárne. Z Varšavy nám napísali, že to nie je ok

Širší kontext: Poslanci Národnej rady SR včera schválili nový zákon o STVR. Zmeny rezort kultúry odôvodnil negatívnymi skúsenosťami vyplývajúcimi z aplikácie zákona o RTVS i porovnaním skúseností z fungovania verejnoprávnych inštitúcií v zahraničí. Legislatíva podľa neho reaguje aj na podnety laickej i odbornej verejnosti apelujúce na zlepšenie súčasného stavu inštitúcie.

Kritici zákona z radov opozície, ale aj zamestnancov bývalej RTVS s novým zákonom nesúhlasia. Tvrdia, že vláda chce zasahovať do vysielania, ovplyvňovať prácu novinárov a mať kontrolu nad obsahom spravodajstva a celkového vysielania. Nová legislatíva má v prípade podpisu prezidentom SR nadobudnúť účinnosť 1. júla. 

Keď chceš vedieť viac, prečítaj si aj tieto články:

20. júna 2024 o 21:31 Čas čítania 2:01 RTVS končí, nahradí ju STVR. Parlament prijal zákon o Slovenskej televízii a rozhlase RTVS končí, nahradí ju STVR. Parlament prijal zákon o Slovenskej televízii a rozhlase
20. júna 2024 o 16:24 Čas čítania 0:22 Zamestnanci RTVS protestujú proti plánovanému návrhu zákona o STVR Zamestnanci RTVS protestujú proti plánovanému návrhu zákona o STVR
13. júna 2024 o 13:47 Čas čítania 0:53 Z RTVS odchádza známy moderátor Miro Frindt. „Robia to tak na hulváta, že to nemá obdoby,“ odkazuje vládnej moci Z RTVS odchádza známy moderátor Miro Frindt. „Robia to tak na hulváta, že to nemá obdoby,“ odkazuje vládnej moci
Domov
Zdieľať
Diskusia