Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Vyskúšaj klub Refresher+ už od 1 € 😱
Nina Miščíová
26. júna 2024 o 6:40
Čas čítania 0:52

Študenti môžu dostať 16 500 eur, ak zostanú na vysokej škole na Slovensku. Štát odmení 1 570 maturantov

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Čo sa deje: Ministerstvo školstva ponúka čerstvým maturantom motivačné štipendium, aby zostali na vysokej škole na Slovensku.

  • Ministerstvo školstva vyčlenilo balík peňazí na štipendium pre 1 570 maturantov. Každého z nich podporí sumou 9 000, resp. 16 500 eur, informovalo ministerstvo školstva na webovej stránke
  • 400 najlepších študentov odmení štát sumou 16 500 eur na tri roky. Ostatní študenti dostanú štipendium vo výške 9 000 eur.
  • Aby študent podmienky na udelenie štipendia splnil, musí dosahovať výborné výsledky počas strednej školy a podať si prihlášku na denné, bakalárske alebo spojené bakalárske a magisterské štúdium na slovenskú vysokú školu. 

Prečo je to dôležité: Pre slovenských študentov sú atraktívnejšie vysoké školy v zahraničí, čo spôsobuje nedostatok kvalifikovaného personálu. Udelením štipendia chce ministerstvo motivovať mladých ľudí, aby študovali a následne sa zamestnali na Slovensku.

Citát:„Investovaním do vzdelania a rozvoja mladých talentov môžeme výrazne zmierniť odlev mozgov a motivovať našich žiakov, aby zostali študovať na Slovensku. Veríme, že vytvorením atraktívnych podmienok a poskytovaním adekvátnej podpory môžeme nielen zastaviť, ale aj zvrátiť tento trend, čím posilníme naše národné hospodárstvo a kultúrne dedičstvo,“ vyjadril sa k projektu minister školstva Tomáš Drucker (Hlas-SD). 

24. septembra 2024 o 18:40 Čas čítania 8:36 Šišoláková z 360°: V STVR mi oznámili, že nemám opúšťať kanceláriu, kým nepodpíšem výpoveď (Rozhovor) Šišoláková z 360°: V STVR mi oznámili, že nemám opúšťať kanceláriu, kým nepodpíšem výpoveď (Rozhovor)

Širší kontext: O štipendium môžu uchádzači žiadať do 1. júla tohto roka. Pre ministerstvo školstva sú obzvlášť dôležití študenti, ktorí sa uchádzajú o štúdium nedostatkových povolaní, ako napríklad učiteľstvo, ošetrovateľstvo, všeobecné lekárstvo, verejné zdravotníctvo či špecializácie v oblasti jadrovej energie.

Prečítaj si aj tieto články:

20. marca 2024 o 15:39 Čas čítania 0:46 Slovenskí študenti môžu štát požiadať o štipendium až 16 500 €. Stačí splniť jednoduché podmienky Slovenskí študenti môžu štát požiadať o štipendium až 16 500 €. Stačí splniť jednoduché podmienky
24. júna 2024 o 9:02 Čas čítania 0:40 Štát preplatí malej skupine Slovákov vodičský preukaz. Žiadatelia sa musia ponáhľať, počet vodičákov zadarmo je obmedzený Štát preplatí malej skupine Slovákov vodičský preukaz. Žiadatelia sa musia ponáhľať, počet vodičákov zadarmo je obmedzený
23. júna 2024 o 11:13 Čas čítania 0:52 Štát poskytuje nový príspevok v mesačnej výške takmer 300 eur. Pomôže nezamestnaným ľuďom pri hľadaní práce Štát poskytuje nový príspevok v mesačnej výške takmer 300 eur. Pomôže nezamestnaným ľuďom pri hľadaní práce
Domov
Zdieľať
Diskusia