Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
20. marca 2024, 15:39
Čas čítania 0:46

Slovenskí študenti môžu štát požiadať o štipendium až 16 500 €. Stačí splniť jednoduché podmienky

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Po úspešnom ukončení tretieho ročníka ministerstvo štipendistom vyplatí jednorazovú odmenu vo výške 5 000 eur.

Študenti môžu v rámci štipendijnej schémy „Študuj doma, Slovensko ťa odmení“ získať 16 500 eur. Potrebné je, aby v akademickom roku 2024/2025 nastúpili na študijný program pripravujúci na nedostatkové povolania. Štipendium je určené pre 400 študentov. 


„Sumou 16 500 eur podporíme v akademickom roku 2024/2025 študentky a študentov študijných programov, ktoré sú naviazané na dlhodobo nedostatkové povolania, akými sú učitelia, ošetrovatelia, lekári, ale takisto zamestnanci v oblasti jadrovej energetiky,“ uviedol minister školstva Tomáš Drucker (Hlas-SD). Poznamenal, že rezortu ide hlavne o motiváciu maturantov, aby išli študovať študijné odbory, ktoré dokážu pomôcť trhu práce a spoločnosti na Slovensku.

Ako bude financovanie prebiehať? 

Štátny tajomník Róbert Zsembera ozrejmil, že štipendisti budú dostávať 300 eur mesačne počas troch akademických rokov. „Po prvom úspešne absolvovanom ročníku však bude štipendistom po zápise do druhého ročníka vyplatená jednorazová suma 1 000 eur, po druhom úspešne absolvovanom ročníku a zápise do tretieho ročníka 1 500 eur a po úspešnom ukončení tretieho ročníka bude štipendistom vyplatená jednorazová odmena vo výške 5 000 eur,“ priblížil.


Zoznam nedostatkových povolaní, dostupný na webe, bol identifikovaný za pomoci odborníkov z rôznych oblastí zaoberajúcich sa pracovným trhom a jeho potrebami. Rezort školstva oslovil na tvorbu zoznamu aj akademické prostredie.

Domov
Zdieľať
Diskusia