Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Aneta Gospičová
1. júla 2024 o 17:37
Čas čítania 0:39

Slovenskí pestovatelia varujú, že cena dôležitej suroviny môže rapídne rásť. Dôvodom je počasie aj nedostatočné vybavenie

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Čo sa deje: Ceny zemiakov sa v budúcnosti môžu dvíhať. Môže za to počasie, ale aj nedostatok závlahových systémov.

  • Poľnohospodárom na Slovensku chýbajú závlahové systémy, čo môže ovplyvniť ceny zemiakov na pultoch. Tvrdia, že niektoré plodiny sa nedajú bez závlah pestovať, upozorňujú noviny.sk.
  • Ministerstvo poľnohospodárstva prisľúbilo, že pestovateľom pomôže v modernizácii. 
  • Dôležitým faktorom pri pestovaní je aj počasie. Pre vyššie teploty sa tento rok zemiaky od pestovateľov dostali na pulty skôr ako predošlé roky.

Prečo je to dôležité: Zvýšené ceny zemiakov môžu mať dosah na spotrebiteľov, najmä na tých s nižšími príjmami. Pre poľnohospodárov znamenajú nižšie výnosy z plodín finančnú neistotu a možnosť straty zamestnania pre pracovníkov v tomto odvetví.

Citát: „Ceny sú ovplyvnené viacerými faktormi. My sa snažíme robiť tak, aby sme ich nemuseli dovážať napríklad z Egypta,“ uviedol Jozef Šumichrast, predseda Zemiakarského a zeleninárskeho zväzu.

Širší kontext: Pestovatelia informujú, že ceny sú ovplyvnené viacerými faktormi a výsledná suma sa vytvára najmä v hlavných pestovateľských oblastiach v Európe. Poľnohospodári dostanú od rezortu vyššiu štátnu podporu. Po novom si na hektár prilepšia približne o 320 eur.

Prečítaj si aj tieto články: 

30. júna 2024 o 8:41 Čas čítania 0:47 Stravné by sa malo na Slovensku zvýšiť. Zamestnanci dostanú drahšie stravné lístky už po lete Stravné by sa malo na Slovensku zvýšiť. Zamestnanci dostanú drahšie stravné lístky už po lete
10. januára 2024 o 8:11 Čas čítania 1:35 Za potraviny si v tomto roku na Slovensku priplatíme. Analytik vysvetľuje, čo sa bude diať u nás i vo svete Za potraviny si v tomto roku na Slovensku priplatíme. Analytik vysvetľuje, čo sa bude diať u nás i vo svete
13. marca 2024 o 15:48 Čas čítania 0:21 Priprav sa na zdražovanie obľúbeného ovocia. Ekonóm predpovedá, že zdvihnutie cien sa nezadržateľne blíži Priprav sa na zdražovanie obľúbeného ovocia. Ekonóm predpovedá, že zdvihnutie cien sa nezadržateľne blíži
Ilustračná fotografia.
Ilustračná fotografia. Zdroj: TASR/Lukáš Grinaj
Domov
Zdieľať
Diskusia