Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR Barbora Fábryová
3. júla 2024 o 15:28
Čas čítania 0:44

Niektorým slovenským seniorom hrozí, že prídu o dôchodky. Sociálnej poisťovni musia poslať dôležitý dokument

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Čo sa deje: Dôchodcovia žijúci mimo EÚ musia do polovice júla poslať Potvrdenie o žití.

  • Do 15. júla musia dôchodcovia žijúci mimo EÚ, respektíve Európskeho hospodárskeho priestoru a Švajčiarska poslať do Sociálnej poisťovne Potvrdenie o žití.
  • Ak nemajú dôchodcovia k dispozícii formulár s čiarovým kódom, tak si ho môžu stiahnuť na stránke SP podľa krajiny, v ktorej žijú. Na stránke poisťovne sú dostupné aj potvrdenia v inom ako anglickom jazyku.

Prečo je to dôležité: Seniori by na potvrdenia nemali zabúdať. Poberatelia dôchodkov majú podľa SP povinnosť jej doručiť Potvrdenie o žití v pravidelných intervaloch.

Citát: „Najbližší termín doručenia je 15. júl 2024 v prípade, že poberateľ dôchodku zo Sociálnej poisťovne má bydlisko v krajine mimo EÚ, respektíve EHP alebo Švajčiarska. Sociálna poisťovňa na základe toho môže naďalej bez prerušenia vyplácať poberateľovi dôchodok a predíde sa tak prípadným komplikáciám pri oneskorenom dokladovaní žitia,“ uviedol hovorca SP Martin Kontúr.

Širší kontext: SP vyplatila v prvom štvrťroku 2024 viac ako 36 500 dôchodkov do zahraničia. Mimo EÚ to bolo 3 840 dôchodkov pre viac ako 3 600 poberateľov. Najviac bolo vyplatených dôchodkov do Kanady, celkovo až 1 491. Ďalej nasledovali USA (1 091) a Austrália (850).

Prečítaj si aj tieto články: 

2. júla 2024 o 17:25 Čas čítania 0:26 Na vyplácanie vyšších dôchodkov si niektorí penzisti musia počkať. Štát ich začne posielať až v budúcom roku Na vyplácanie vyšších dôchodkov si niektorí penzisti musia počkať. Štát ich začne posielať až v budúcom roku
25. júna 2024 o 9:27 Čas čítania 0:34 Penzistom, ktorí sú na predčasnom dôchodku, znížia výšku trinásteho dôchodku. Po novom dostanú o desiatky eur menej Penzistom, ktorí sú na predčasnom dôchodku, znížia výšku trinásteho dôchodku. Po novom dostanú o desiatky eur menej
24. júna 2024 o 9:53 Čas čítania 0:42 Európsky dôchodok: novinka, ktorú si obľúbia aj Slováci v zahraničí Európsky dôchodok: novinka, ktorú si obľúbia aj Slováci v zahraničí
Domov
Zdieľať
Diskusia