Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Aneta Gospičová TASR
8. júla 2024 o 14:55
Čas čítania 1:02

Slováci sú podľa prieskumu orientovaní na Západ. Len 8 % opýtaných by uprednostnilo Rusko

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Čo sa deje: Prieskum ukazuje, že prozápadná geopolitická orientácia na Slovensku za posledný rok narástla.

  • Na Slovensku sa 46,4 percenta ľudí prikláňa k prozápadnej geopolitickej orientácii.
  • Usilovať sa o vyváženú pozíciu medzi Ruskom a Západom preferuje 39,5 percenta respondentov.
  • Osem percent opýtaných by uprednostnilo, keby Slovensko stálo na strane Ruska. Vyplýva to z výsledkov júnového prieskumu Ako sa máte, Slovensko?

Prečo je to dôležité: Prieskum poskytuje dôležité informácie o tom, ako sú občania Slovenska politicky orientovaní, čo môže ovplyvniť politické rozhodnutia a smerovanie krajiny. Prozápadná orientácia väčšiny obyvateľov naznačuje podporu pre politiku Európskej únie a NATO.

Citát: „Prozápadná geopolitická orientácia na Slovensku za posledný rok narástla a v porovnaní s výskumom spred desiatich rokov je dokonca takmer dvojnásobná,“ upozornili autori prieskumu. Na jeseň 2014 preferovalo orientáciu na Západ 25,8 percenta opýtaných, v marci tohto roka sa k nej prihlásilo 42,8 percenta ľudí.

Širší kontext: Geopolitická orientácia na Západ rastie so zvyšujúcim sa vzdelaním respondentov, pričom medzi vysokoškolsky vzdelanými ju podporuje takmer 60 percent opýtaných. Najvýraznejšie prozápadní sú respondenti do 30 rokov. Zároveň s vekom narastá preferencia vyváženej pozície medzi Ruskom a Západom.

Postoje voličov strán Hlas-SD a Progresívne Slovensko sa oproti jari 2023 príliš nezmenili. Voliči strany Hlas-SD sa väčšinovo prikláňajú k vyváženej pozícii medzi Ruskom a Západom (aktuálne 52,7 percenta, v roku 2023 to bolo 47,3 percenta), ale zároveň významná časť z nich preferuje Západ (aktuálne 35,7 percenta, v roku 2023 34,1 percenta). Voliči Progresívneho Slovenska výrazne preferujú orientáciu na Západ (84 percent) a o vyváženú pozíciu by sa chcelo usilovať 14,5 percenta z nich. Tieto hodnoty sa v porovnaní s rokom 2023 takmer nezmenili. 

Anketa:
K čomu sa prikláňaš?
Západ.
Vyvážená pozícia.
Východ.
Západ.
78 %
Vyvážená pozícia.
18 %
Východ.
4 %

Prečítaj si aj tieto články:

3. júla 2024 o 7:20 Čas čítania 0:47 Ako by dopadli parlamentné voľby v júni? Smer drží prvenstvo, v NR SR by bola aj nová strana. Danka by výsledok nepotešil Ako by dopadli parlamentné voľby v júni? Smer drží prvenstvo, v NR SR by bola aj nová strana. Danka by výsledok nepotešil
2. júla 2024 o 9:46 Čas čítania 0:41 PRIESKUM: Voliči SNS a Hlasu sú najmenej ochotní brániť Slovensko v prípade konfliktu. Najväčšie odhodlanie majú voliči PS PRIESKUM: Voliči SNS a Hlasu sú najmenej ochotní brániť Slovensko v prípade konfliktu. Najväčšie odhodlanie majú voliči PS
25. júna 2024 o 7:01 Čas čítania 1:22 Takmer polovica Slovákov nemá žiadne finančné úspory či rezervu. Pozri si, ako si na tom v porovnaní so zvyškom Takmer polovica Slovákov nemá žiadne finančné úspory či rezervu. Pozri si, ako si na tom v porovnaní so zvyškom
Ilustračná fotografia.
Ilustračná fotografia. Zdroj: Unsplash/Christian Lue
Domov
Zdieľať
Diskusia