Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Eva Thonhauserová TASR
11. júla 2024 o 8:11
Čas čítania 1:05

Uhrík bude v EP členom ultrapravicovej frakcie, Mazureka odmietli. Spoja sa s AfD, ktorej líder zľahčoval zločiny SS

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Z hľadiska počtu členov bude frakcia Európa suverénnych národov najmenšou v zákonodarnom zbore EÚ.

  • Predseda strany Republika Milan Uhrík už nebude v europarlamente nezaradený, stane sa členom novej frakcie.
  • V europarlamente sa spojí s nemeckou AfD a budú súčasťou ultrapravicovej frakcie Európa suverénnych národov. 
  • O  jeho spolustranníka Milana Mazureka však nemajú záujem. 
  • Líder AfD Maximilian Krah v máji vyhlásil, že nepovažuje všetkých členov nacistickej polovojenskej organizácie SS za zločincov.

Prečo je to dôležité: Členstvo Uhríka v ultrapravicovej frakcii Európa suverénnych národov má vplyv na reputáciu Slovenska v rámci EÚ.

Širší kontext: Vyhlásenie lídra AfD o SS pripomína známy komentár Milana Mazureka z Facebooku, v ktorom napísal, že „o tretej ríši vieme iba lži a rozprávky o 6 miliónoch a mydlách zo židov“. Uhrík zas deportácie Židov do koncentračných táborov komentoval slovami: „Nie som historik a neviem, aké boli historické okolnosti.“  Maximilian Krah, škandálmi opradený politik AfD, vylúčený z delegácie strany v EP za kontroverzné vyjadrenia o nacistickej minulosti Nemecka, nie je súčasťou novej skupiny.

21. augusta 2024 o 16:20 Čas čítania 4:30 Obchádzanie sankcií voči Rusku? Slovenský vývoz do viacerých krajín sa po začiatku vojny zdvojnásobil Obchádzanie sankcií voči Rusku? Slovenský vývoz do viacerých krajín sa po začiatku vojny zdvojnásobil

Suverenisti sa budú spočiatku skladať z 25 poslancov z celkovo ôsmich krajín, z toho 14 je z AfD. Ide zatiaľ o najmenšiu frakciu v zákonodarnom zbore EÚ. K suverenistom sa hlásia väčšinou členovia malých strán, ktoré sú extrémne nacionalistické, euroskeptické, vystupujú proti NATO, niektoré sú viac či menej proruské. Poľská Konfederácia slobody a nezávislosti (Konfederacja) zastáva dokonca antisemitské pozície.

AfD dáva podmienky, koho do skupiny zoberie a koho nie. V stredu ohlásili, že AfD odmieta aj Milana Mazureka zo strany Republika. Spolupredsedníčka AfD Alica Weidelová nedávno pre nemeckú spravodajskú televízni stanicu n-tv povedala, že „s extrémistami sa nevyjednáva“ a že si chcú pozorne skontrolovať, kto sa môže pridať do frakcie. 

Ak chceš vedieť viac, prečítaj si aj tieto články:

17. júna 2024 o 18:16 Čas čítania 0:42 Milan Mazurek sa dostal do zoznamu najdivnejších europoslancov. Politico ho nazvalo „usmievavým rasistom“ Milan Mazurek sa dostal do zoznamu najdivnejších europoslancov. Politico ho nazvalo „usmievavým rasistom“
14. júna 2024 o 19:44 Čas čítania 0:48 Toto sú najbizarnejší poslanci Európskeho parlamentu: mäsiarka na dôchodku, učiteľ vo väzbe či rasistický vodič Toto sú najbizarnejší poslanci Európskeho parlamentu: mäsiarka na dôchodku, učiteľ vo väzbe či rasistický vodič
9. júna 2024 o 18:11 Čas čítania 0:28 ZOZNAM: Ostrihoňová, Ódor, Mazurek či Blaha. Toto sú poslanci, ktorí nás budú v EP pravdepodobne zastupovať ZOZNAM: Ostrihoňová, Ódor, Mazurek či Blaha. Toto sú poslanci, ktorí nás budú v EP pravdepodobne zastupovať

 

Domov
Zdieľať
Diskusia