Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Eva Thonhauserová TASR
11. júla 2024 o 8:11
Čas čítania 1:05

Uhrík bude v EP členom ultrapravicovej frakcie, Mazureka odmietli. Spoja sa s AfD, ktorej líder zľahčoval zločiny SS

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Z hľadiska počtu členov bude frakcia Európa suverénnych národov najmenšou v zákonodarnom zbore EÚ.

  • Predseda strany Republika Milan Uhrík už nebude v europarlamente nezaradený, stane sa členom novej frakcie.
  • V europarlamente sa spojí s nemeckou AfD a budú súčasťou ultrapravicovej frakcie Európa suverénnych národov. 
  • O  jeho spolustranníka Milana Mazureka však nemajú záujem. 
  • Líder AfD Maximilian Krah v máji vyhlásil, že nepovažuje všetkých členov nacistickej polovojenskej organizácie SS za zločincov.

Prečo je to dôležité: Členstvo Uhríka v ultrapravicovej frakcii Európa suverénnych národov má vplyv na reputáciu Slovenska v rámci EÚ.

Širší kontext: Vyhlásenie lídra AfD o SS pripomína známy komentár Milana Mazureka z Facebooku, v ktorom napísal, že „o tretej ríši vieme iba lži a rozprávky o 6 miliónoch a mydlách zo židov“. Uhrík zas deportácie Židov do koncentračných táborov komentoval slovami: „Nie som historik a neviem, aké boli historické okolnosti.“  Maximilian Krah, škandálmi opradený politik AfD, vylúčený z delegácie strany v EP za kontroverzné vyjadrenia o nacistickej minulosti Nemecka, nie je súčasťou novej skupiny.

25. októbra 2024 o 13:30 Čas čítania 3:08 Extrémne počasie na Slovensku a jeho budúcnosť: Teplotný stres, absencia snehu či nedostatok vody. Mnohé lokality budú trpieť Extrémne počasie na Slovensku a jeho budúcnosť: Teplotný stres, absencia snehu či nedostatok vody. Mnohé lokality budú trpieť

Suverenisti sa budú spočiatku skladať z 25 poslancov z celkovo ôsmich krajín, z toho 14 je z AfD. Ide zatiaľ o najmenšiu frakciu v zákonodarnom zbore EÚ. K suverenistom sa hlásia väčšinou členovia malých strán, ktoré sú extrémne nacionalistické, euroskeptické, vystupujú proti NATO, niektoré sú viac či menej proruské. Poľská Konfederácia slobody a nezávislosti (Konfederacja) zastáva dokonca antisemitské pozície.

AfD dáva podmienky, koho do skupiny zoberie a koho nie. V stredu ohlásili, že AfD odmieta aj Milana Mazureka zo strany Republika. Spolupredsedníčka AfD Alica Weidelová nedávno pre nemeckú spravodajskú televízni stanicu n-tv povedala, že „s extrémistami sa nevyjednáva“ a že si chcú pozorne skontrolovať, kto sa môže pridať do frakcie. 

Ak chceš vedieť viac, prečítaj si aj tieto články:

17. júna 2024 o 18:16 Čas čítania 0:42 Milan Mazurek sa dostal do zoznamu najdivnejších europoslancov. Politico ho nazvalo „usmievavým rasistom“ Milan Mazurek sa dostal do zoznamu najdivnejších europoslancov. Politico ho nazvalo „usmievavým rasistom“
14. júna 2024 o 19:44 Čas čítania 0:48 Toto sú najbizarnejší poslanci Európskeho parlamentu: mäsiarka na dôchodku, učiteľ vo väzbe či rasistický vodič Toto sú najbizarnejší poslanci Európskeho parlamentu: mäsiarka na dôchodku, učiteľ vo väzbe či rasistický vodič
9. júna 2024 o 18:11 Čas čítania 0:28 ZOZNAM: Ostrihoňová, Ódor, Mazurek či Blaha. Toto sú poslanci, ktorí nás budú v EP pravdepodobne zastupovať ZOZNAM: Ostrihoňová, Ódor, Mazurek či Blaha. Toto sú poslanci, ktorí nás budú v EP pravdepodobne zastupovať

 

Domov
Zdieľať
Diskusia