Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
13. júla 2024 o 10:28
Čas čítania 0:41

AKTUÁLNE: Silné búrky spôsobili na Slovensku energetickú kalamitu. Bez energie je stále 11-tisíc domácností

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Intenzívne búrky spôsobili na strednom Slovensku energetickú kalamitu.

Večerné a nočné búrky v Trenčianskom, Žilinskom a Banskobystrickom kraji spôsobili energetickú kalamitu. Ako informoval hovorca spoločnosti Stredoslovenská distribučná (SSD) Miroslav Gejdoš, počas noci zasiahli výpadky elektriny viac ako 30-tisíc odberných miest. Aktuálne je bez elektriny ešte viac ako 11-tisíc odberných miest.

Dôvodom pribúdajúcich porúch na elektrických vedeniach vysokého a nízkeho napätia boli najmä stromy a konáre popadané na vodiče, poškodené izolátory a pretrhané vodiče. 

„Vďaka riadeniu dispečerov a nasadeniu pohotovostných pracovníkov sa počas noci podarilo počet zasiahnutých odberateľov znížiť. Energetici riešia poruchy na 30 vedeniach vysokého napätia, ktoré vyradili z prevádzky viac ako 250 trafostaníc. Na úrovni nízkeho napätia potrebujú opraviť približne 70 porúch,“ uviedol Gejdoš.

Doplnil, že najviac zasiahnutými okresmi sú Považská Bystrica, Ilava, Bytča, Čadca, Prievidza a Rimavská Sobota. „Na niektorých miestach už elektrikári intenzívne pracujú na obnovení dodávky elektriny, ale v niektorých ťažšie prístupných lokalitách ešte len vyhľadávajú poškodené časti vedení. Dĺžka opráv bude závisieť od prístupnosti poruchových miest a náročnosti opráv. Predpokladáme, že v priebehu najbližších hodín sa podarí obnoviť dodávku prúdu pre väčšinu zasiahnutých domácností,“ dodal hovorca SSD.

Domov
Zdieľať
Diskusia