Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Barbora Fábryová TASR
15. júla 2024 o 6:46
Čas čítania 1:01

Cena obľúbeného nápoja stále stúpa, dnes je dvojnásobná oproti minulému roku. Spôsobuje to výrazná klimatická zmena

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Ceny pomarančového džúsu sú stále vysoké, situácia sa v dohľadnom období nezmení.

  • Situácia na trhu s pomarančovým džúsom je stále napätá, pričom ceny jedného z najobľúbenejších nápojov na svete sa naďalej držia na zhruba dvojnásobnej úrovni v porovnaní s cenou spred roka.
  • Na vysokej úrovni ich udržuje najmä kombinácia extrémneho počasia spôsobeného klimatickou zmenou a choroby známej ako zelenanie citrusov.
  • Brazília, ktorá je najväčším producentom a vývozcom pomarančového džúsu na svete, by mohla vykázať najhoršie úrody pomarančov za viac než 30 rokov. 
  • Cena zmrazeného pomarančového džúsu na burze v New Yorku ukončila v piatok obchodovanie na úrovni zhruba 4,13 eura za 0,45 kg. To je približne dvojnásobok ceny spred roka.

Prečo je to zaujímavé: Výrobcovia pomarančových džúsov neustále uvažujú o tom, ako by sa dali drahé pomaranče nahradiť. Hľadajú preto alternatívy a skúmajú, či sa pomarančový džús nedá v ovocných šťavách nahradiť mandarínkami, jablkami či hruškami.

Citát: „Aby sa situácia v Brazílii dostala do normálu, musela by krajina zaznamenať niekoľko rokov s dobrými úrodami po sebe. Avšak vzhľadom na to, že až 40 % brazílskych pomarančových plantáží je zasiahnutých chorobou zelenania citrusov, pričom riziko, že ich počet bude ešte rásť, je vysoké, tak pri započítaní nestabilných klimatických podmienok je šanca na budúce dobré roky veľmi nízka,“ povedal Kees Cools, prezident Medzinárodnej asociácie výrobcov ovocných a zeleninových štiav.

29. júla 2024 o 9:30 Čas čítania 4:40 Slovenky nám prezradili, čo najhoršie im babky vyviedli: Táni strčila mydlo do zadku, Rebeke ponúkla peniaze za rozchod s frajerom Slovenky nám prezradili, čo najhoršie im babky vyviedli: Táni strčila mydlo do zadku, Rebeke ponúkla peniaze za rozchod s frajerom

Širší kontext: Vysoké ceny pomarančového džúsu tak budú podľa analytikov pretrvávať aj v nasledujúcom období. Kombinácia extrémneho počasia, ako sú záplavy a suchá, a zelenania citrusov však úrody dramaticky znížila. Podľa ostatných odhadov organizácie Fundecitrus Brazília v sezóne 2024/2025 vyprodukuje zhruba 232,4 milióna krabíc pomarančov. Oproti predchádzajúcej sezóne to bude znamenať pokles o 24 %.

Ilustračná fotografia
Ilustračná fotografia Zdroj: Unsplash/Hobi industri
Domov
Zdieľať
Diskusia