Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Eva Thonhauserová
20. júla 2024 o 7:48
Čas čítania 0:30

Máš doma tento antiperspirant? Prestaň ho používať, obsahuje zakázanú látku

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Nájdená látka predstavuje riziko pre ľudské zdravie.

České ministerstvo zdravotníctva identifikovalo nový nebezpečný kozmetický výrobok.

Je to antiperspirant Protect & Care od spoločnosti Nivea s aplikáciou na pokožku pomocou roll-on guľôčky. Kontrolóri zistili, že požiadavky nariadenia Európskeho parlamentu a Rady (ES) o kozmetických výrobkoch neboli preukázateľne splnené.

Antiperspirant obsahuje butylfenylmetylpropional alebo lilial, ktorý sa od marca 2022 nesmie v kozmetických výrobkoch vôbec vyskytovať, ako to vyžadujú pravidlá Európskej únie. Táto látka je klasifikovaná ako toxická pre reprodukciu a jej používanie predstavuje riziko pre ľudské zdravie.

Bližší opis nebezpečného výrobku:
NIVEA ANTI-PERSPIRANT Protect & Care
Číslo šarže/sp. do: 91423610, 85908.919.AG.01
EAN: 42289005

„Vedecký výbor pre bezpečnosť spotrebiteľov neschválil udelenie výnimky pre túto látku a lilial, rovnako ako ostatné látky klasifikované ako CMR (karcinogénne, mutagénne alebo toxické pre reprodukciu) sa nesmie používať ako zložka kozmetických výrobkov,“ uvádza sa ďalej v tlačovej správe.

Nivea, antiperspirant
Zdroj: Hygienická stanice hlavního města Prahy
Domov
Zdieľať
Diskusia