Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Aneta Gospičová TASR
20. júla 2024 o 15:26
Čas čítania 0:47

Inšpektori rozdali počas júna tisícové pokuty. V obľúbených reťazcoch našli špinu či potraviny po záruke

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Štátna veterinárna a potravinová správa zverejnila výsledky z úradných kontrol za mesiac jún.

  • Inšpektori regionálnych veterinárnych a potravinových správ v júni 2024 vykonali 3569 úradných kontrol potravín rastlinného a živočíšneho pôvodu.
  • Úradnú kontrolu vykonali u 1259 právnych subjektov a v 2039 prevádzkach. Nedostatky zistili pri 307 kontrolách. Celkovo zistili 1415 nedostatkov.
  • Najviac nedostatkov pri úradných kontrolách potravín sa podľa Štátnej veterinárnej a potravinovej správe (ŠVPS) identifikovalo v hygiene budov a prevádzky, v predaji po dátume spotreby a v označovaní.

Prečo je to dôležité: Kontroly potravín rastlinného a živočíšneho pôvodu sú kľúčové pre zaistenie bezpečnosti a kvality potravín, ktoré sa dostávajú k spotrebiteľom. Zistenie nedostatkov môže zabrániť šíreniu chorôb a zabezpečiť, že potraviny sú bezpečné na konzumáciu.

Citát: „Mimo pracovnej doby pri cielenej kontrole bolo vykonaných 54 úradných kontrol, počas ktorých inšpektori skontrolovali 23 právnych subjektov a 31 prevádzok. Nedostatky boli zistené v ôsmich maloobchodných prevádzkach,“ spresnili veterinári.

Širší kontext: Predajcovia musia nedostatky odstrániť, inšpektori im dali 123 blokových pokút v celkovej výške 4200 eur.

Závažnejšie nedostatky riešili v správnom konaní uložením opatrení a sankcií v zmysle zákona o potravinách. V sledovanom období nadobudlo právoplatnosť 56 rozhodnutí o pokute v správnom konaní vo výške 82 200 eur. Najvyššia právoplatná pokuta predstavovala 9000 eur.

Prečítaj si aj tieto články:

9. júla 2024 o 18:07 Čas čítania 0:28 Na Slovensku predávali nebezpečný pokrm pre deti s nevyhovujúcim zložením. Sťahujú ho z celého trhu Na Slovensku predávali nebezpečný pokrm pre deti s nevyhovujúcim zložením. Sťahujú ho z celého trhu
9. júla 2024 o 18:07 Čas čítania 0:28 Na Slovensku predávali nebezpečný pokrm pre deti s nevyhovujúcim zložením. Sťahujú ho z celého trhu Na Slovensku predávali nebezpečný pokrm pre deti s nevyhovujúcim zložením. Sťahujú ho z celého trhu
1. júla 2024 o 17:37 Čas čítania 0:39 Slovenskí pestovatelia varujú, že cena dôležitej suroviny môže rapídne rásť. Dôvodom je počasie aj nedostatočné vybavenie Slovenskí pestovatelia varujú, že cena dôležitej suroviny môže rapídne rásť. Dôvodom je počasie aj nedostatočné vybavenie
ŠVPSŠVPS
Zobraziť galériu
(13)
Domov
Zdieľať
Diskusia