Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Aneta Gospičová TASR
23. júla 2024 o 11:00
Čas čítania 0:54

Nemecká firma zvyšuje počet rušených pracovných miest. Až 10-tisíc ľudí môže prísť o prácu

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Nemecký SAP prepustí o 2 000 zamestnancov viac, ako plánoval.

  • Spoločnosť SAP oznámila, že zruší viac pracovných miest, než pôvodne plánovala, keďže mnohí zamestnanci súhlasili s odchodom z firmy.
  • Spoločnosť uviedla, že namiesto pôvodne plánovaného zrušenia 8 000 pracovných miest sa prepúšťanie dotkne od 9 000 do 10 000 zamestnancov.
  • Nemecký softvérový koncern oznámil za 2. štvrťrok výrazný pokles čistého zisku, výsledky však ovplyvnili dodatočné príjmy zaznamenané v 2. kvartáli minulého roka.

Prečo je to dôležité: Hromadné prepúšťanie môže mať významný ekonomický dosah na zamestnancov, ich rodiny a miestne komunity.

Širší kontext: SAP so sídlom vo Walldorfe v juhozápadnom Nemecku zamestnával ku koncu 2. štvrťroka 105 315 ľudí. V porovnaní so záverom 1. štvrťroka je to o 3 000 menej. Spoločnosť sa v poslednom období začala viac zameriavať na oblasť umelej inteligencie a s týmto zámerom aj v januári tohto roka oznámila program reštrukturalizácie.

Aj keď podmienky na trhu nie sú podľa SAP jednoduché, prevádzkový zisk EBITDA (zisk pred úrokmi, zdanením, odpismi a amortizáciou) vzrástol v 2. kvartáli viac, než sa čakalo. Dosiahol 1,94 miliardy eur, čo oproti rovnakému obdobiu minulého roka predstavuje rast o 33 %.

Zvýšili sa aj tržby, a to o takmer desatinu. Dosiahli 8,29 miliardy eur, zatiaľ čo pred rokom predstavovali 7,55 miliardy eur.


Na druhej strane čistý zisk sa prepadol o 69 % na 918 miliónov eur. Dôvodom však bol fakt, že v 2. kvartáli minulého roka zaznamenala firma dodatočné príjmy z predaja bývalej americkej divízie Qualtrics.

8. apríla 2024 o 6:45 Čas čítania 0:42 Nemecká firma vraj plánuje rozsiahle prepúšťanie. Spoločnosť zruší tisícky pracovných miest Nemecká firma vraj plánuje rozsiahle prepúšťanie. Spoločnosť zruší tisícky pracovných miest
SAP
Zdroj: Wikipedia / Vladislav Bezrukov
Domov
Zdieľať
Diskusia