Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Eva Thonhauserová TASR
28. júla 2024 o 17:35
Čas čítania 1:01

Putin pohrozil strelami schopnými niesť jadrové hlavice. Dôležité rozhodnutie závisí od krokov USA

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Spomínané rakety môžu zasahovať ciele vo vzdialenosti 500 až 5 500 kilometrov.

  • Ruský prezident Vladimir Putin v nedeľu pohrozil obnovením výroby striel stredného doletu schopných niesť jadrové zbrane, ak Spojené štáty potvrdia svoj zámer rozmiestniť svoje rakety v Nemecku alebo inde v Európe.
  • Putin počas prehliadky ruských námorných síl v Petrohrade dodal, že v súčasnosti je v Rusku „vývoj viacerých takýchto systémov v záverečnej fáze“.
  • Hlava Ruska uviedla, že pri rozmiestňovaní striel prijme Rusko „zrkadlové opatrenia, pričom zohľadní kroky USA, ich satelitov v Európe a v iných regiónoch sveta“.

Prečo je to dôležité: Napätie z vojny eskaluje za hranice vojenského konfliktu, ktorý Rusko rozpútalo pred viac ako 2 rokmi.


Citát:„Ak Spojené štáty takéto plány uskutočnia, budeme to považovať za ukončenie jednostranného moratória, ktoré bolo predtým prijaté na rozmiestnenie úderných kapacít stredného a krátkeho dosahu,“ povedal Putin.


Širší kontext: Spomínané rakety, ktoré môžu zasahovať ciele vo vzdialenosti 500 až 5 500 kilometrov, boli predmetom zmluvy o likvidácii striel stredného a krátkeho doletu, ktorú USA a Sovietsky zväz podpísali v roku 1987. Washington a Moskva od tejto zmluvy odstúpili v roku 2019, keďže sa obviňovali z jej porušovania.


Nemecko a Spojené štáty v júli oznámili dohodu o umiestnení amerických riadených striel typu Tomahawk a ďalších zbraní dlhého dosahu na území Nemecka od roku 2026.
Putin v reakcii na danú dohodu uviedol, že „dôležité ruské administratívne a vojenské objekty“ by sa nachádzali v dosahu takýchto rakiet, ktoré „by v budúcnosti mohli byť vybavené jadrovými hlavicami“. Ruské územie by tak bolo v dosahu približne 10 minút od spustenia útoku, vysvetlil ruský prezident.

Ak chceš vedieť viac, prečítaj si tiež:

26. júla 2024 o 19:20 Čas čítania 0:49 EÚ pošle Ukrajine 1,5 miliardy z výnosov zo zmrazených ruských aktív. Kremeľské peniaze budú slúžiť na obnovu zničenej krajiny EÚ pošle Ukrajine 1,5 miliardy z výnosov zo zmrazených ruských aktív. Kremeľské peniaze budú slúžiť na obnovu zničenej krajiny
25. júla 2024 o 18:10 Čas čítania 0:56 Rusko sa vyjadrilo k mierovým rokovaniam s Ukrajinou. Nevylučuje ich ani počas Zelenského vlády Rusko sa vyjadrilo k mierovým rokovaniam s Ukrajinou. Nevylučuje ich ani počas Zelenského vlády
24. júla 2024 o 15:40 Čas čítania 0:49 Ukrajina je ochotná rokovať s Ruskom o mieri. Ukrajinský minister obrany uviedol, za akých podmienok Ukrajina je ochotná rokovať s Ruskom o mieri. Ukrajinský minister obrany uviedol, za akých podmienok
Domov
Zdieľať
Diskusia